Разрешиха съдебна ваканция до края на годината

Почти 8% от административните съдии и съдебните служители са с COVID-19

Разрешиха съдебна ваканция до края на годината | StandartNews.com

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет подкрепи предложението на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов за съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината, предаде БНР.

На възраженията на малцинството, че това ще ограничи възможността - в условия на пандемия гражданите да обжалват в съда актове на изпълнителната власт, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков отговори, че обявяването на съдебна ваканция не е затваряне на съдилища.

Той се оплака от ежедневно нарастващия брой на заразени или карантинирани заради COVID-19 съдии и съдебните служители: “Аз съм като малко РЗИ, да ви кажа. В съда всеки ден се занимавам само с това – с карантинирани, с болни, със сменени състави. Но това е отговорността на административния ръководител“.

Почти 8% от административните съдии и съдебните служители, или общо 64 души, са с COVID-19 или под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция, съобщиха от Върховния административен съд. Данните са към 2-ри ноември. 28 души очакват през днешния ден резултатите си от PCR изследвания, тъй като са имали изявени симптоми или са били в контакт с доказано болен с COVID-19.

В случай че при някои от тях тестът се окаже позитивен, процентът на карантинирани съдии и съдебни служители допълнително ще се увеличи, уточняват от Върховния административен съд.

По-рано, в отворено становище Обединение на свободните адвокати призова Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските съвети в страната да се предприемат и подкрепят нужните мерки, за да не се стига до повторно затваряне на съдилищата и до спиране на открити съдебни заседания по граждански, търговски, административни и „по-леки“ наказателни дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай