Гешев за поведението на Панов:Смешно и тъжно

Как не е попитал за Миталов преди 3 месеца, когато прокуратурата сезира Инспектората на ВСС?

Гешев за поведението на Панов:Смешно и тъжно | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев е удивен как шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов е способен да се разграничи от подчинените си съдии. Повод за коментара му е посоченият от САЩ съдия от Спецсъда Андон Миталов, който получи забрана да влиза в страната заради корупция, и за когото по-рано днес шефът на ВКС поиска информация от всички останали служби извън съда, в това число и от прокуратурата.

Гешев се чуди как Панов не е попитал нищо преди три месеца, когато прокуратурата е сигнализирала Инспектората на ВСС. "Тогава Лозан Панов не попита нищо, интересно защо?! Много странно и нямам обяснение как председателят може да се разграничи от собствените си съдии. Това, освен че е смешно, е и тъжно", коментира главният прокурор. Признанието на Лозан Панов, че е узнал името на съдия Миталов от съобщението на САЩ, Гешев определи като "смешно и тъжно".

"Много е тъжно председателят на ВКС да не познава хората, поне по име, които работят в съда. Може би защото е ангажиран с международни участия", предположи главният прокурор.

Той направи уговорката, че "прокуратурата никога не е коментирала българския съд" с някои изключения. "Българската прокуратура уважава българския съд, за разлика от някои изолирани случаи на техни представители, но зад тези атаки седят нездрави политически интереси", смята Иван Гешев.

И специално подчерта, че уважава спецсъда - и първата, и втората инстанция, защото именно на тези две съдилища се дължи очакваното отпадане на мониторинга. "Уважавам Спецсъда - благодарение на тяхната работа предстои отпадането на мониторинга, респект и уважение на тези два съда", каза Гешев. "Във всяка структура има черни овце", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай