Булбанк не е уведомявала за кеша на Божков

Това разкри проверка на ДАНС, възложена от спецпрокуратурата

Булбанк не е уведомявала за кеша на Божков | StandartNews.com

 

„УниКредит Булбанк“ не е уведомявала финансовото разузнаване за тегленията на каса на големи суми от обвиняемия хазартен бос Васил Божков, съобщиха от държавното обвинение. Това е резултатът от проверка, която спецпрокуратурата е възложила на ДАНС.

Според Закона за мерките срещу изпирането на пари, за всяко плащане над 30 000 лв. банката следва да уведоми властите.

Укриващият се бизнесмен сам публикува банкови документи, от които се виждат тегления, дори на милиони левове от обслужващата го банка, като твърдението му е, че парите са били предназначени за премиера Бойко Борисов. Министър-председателят отрича да е получавал подобни суми.

„В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия В. Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата“, пишат от прокуратурата.

Дали най-голямата банка в страната е в практическо нарушение на закона, защото не е уведомявала финансовото разузнаване за тегленията на Васил Божков на колосални суми налеч над 30 000 лв?

Именно такъв текст е записан в закона за мерките срещу изпирането на пари. Става дума за член 76, ал. 1, който гласи, че: "Лицата по чл. 4 уведомяват дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" за всяко плащане в брой на стойност над 30 000 лв. или тяхната равностойност в чужда валута, извършено от или на техен клиент в рамките на установените отношения или при случайни сделки или операции."

Това е сравнително нов закон, като първите му текстове бяха приети през март на 2018 г., а последните - през февруари на 2020 г. Все пак недекларирането на такива трансакции е учудващо, защото такива суми би трябвало да се регистрират автоматично.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай