Цецка Цачева е председател на 43-тото НС

Цецка Цачева е председател на 43-тото НС | StandartNews.com

София. С 219 гласа "За" и 12 "Против" депутатите от 43-тото Народно събрание избраха Цецка Цачева от ГЕРБ за председател на парламента.

Гласувалите "За" от  ГЕРБ са 83,  БСП 39 "За", ДПС- 37- "За", РБ-1 въздържал се, ПФ-1 "Против", 18 "За", БДЦ- 15 "За", АБВ 11 "За", Атака- 11 "Против".

"Вчера направих предложение на г-н Миков за председател на парламента, той отказа, защото това е решението на партията им.Днес от името на ГЕРБ предлагам г-жа Цецка Цачева за председател на Народното събрание", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Освен кандидатурата на Цецка Цачева в пленарната зала нямаше други предложения.

Ангел Найденов от БСП обяви, че партията ще подкрепи предложението, направено от ГЕРБ. Ще го подкрепим не само заради резултатите от изборите и заради личностните качества, опит и умения на Цецка Цачева. Ще подкрепим кандидатурата и като едно разбиране за необходимостта от знак за нови взаимоотношения в 43-тото НС. Ново поведение, което напуска враждебността, поведение което не включва първосигналната агресия.

Решението за избиране на председател на Народното събрание е според чл. 76 ал 3 от Конституцията.Избраният кандидатът е с най-много гласове, но не по-малко от половината, плюс 1 глас.

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Завършва задочно право в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски". Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел и секретар на първичната партийна организация на БКП. От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

Политическа кариера

Цецка Цачева е член на БКП до 1989 г.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на партия "ГЕРБ" в Плевен. Същевременно е и общински ръководител на партия ГЕРБ за Плевен. Преди да бъде избрана за общински съветник, е 7 години и половина юрисконсулт на община Плевен на граждански договор, като приключва работата си за общината след шумен конфликт с кмета Найден Зеленогорски.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП - Румен Петков.

Цецка Цачева е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Председател на Народното събрание

Избрана е за председател на 41-то Народно събрание на Република България на 14 юли 2009 г. с 227 гласа „за" и трима „въздържали се", с което става първата жена председател на Народното събрание в цялата история на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай