Сергей призова за европейска минимална заплата

Сергей призова за европейска минимална заплата | StandartNews.com

Инвестиционният план на Европа да заработи до лятото, настоя лидерът на ПЕС

"Най-важната тема за нас е да гарантираме инвестиционна политика в Европа, която да създава нови работни места и достойни доходи. Затова се борим в последните 5 години и започваме да постигаме резултати - и с Mладежката гаранция, която трябва да бъде разширена и да обхваща хората до 30 години, както и с инвестиционния план на ЕК. Той трябва да заработи до лятото.

Нужни са по-бързи промени, които да дадат надежда и достойни доходи на хората в ЕС, в т.ч. и в България". Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Мадрид, където този уикенд ще се проведе среща на лидерите на формациите от политическото семейство.

Там ще бъдат обсъдени мерки за гарантиране на достойни доходи на европейците, като основен въпрос е въвеждане на минимална работна заплата в страните членки на Съюза. Като втора основна тема на форума са антитерористични действия след ситуацията във Париж и Копенхаген.

"Необходимо е засилено сътрудничество, което да гарантира сигурността на хората", каза Станишев. По думите му една от заплахите за ЕС е "Ислямската държава".

"За първи път близо до Европа имаме средновековен халифат, който хвърля предизвикателство към принципите на ЕС", поясни Станишев.

Днес лидерът на ПЕС започна поредица от срещи, на които да постави въпроса за влизането на България в Шенген. "Не може
да има единно пространство на сигурността в ЕС, докато България и Румъния са извън Шенген", допълни Станишев. Той каза, че няма да спре да поставя този въпрос, защото така е справедливо за страната ни. "България в Шенген е национална кауза", каза Станишев. Според него и правителството, и опозицията трябва да я отстояват.

На форума, който официално започва утре, ще присъстват и председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц,
и еврокомисарите-социалисти.

Станишев разговаря с лидера на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес, с който обсъди предстоящите местни избори през май и възможността за подкрепа от страна на ПЕС. „Нашата амбиция е PSOE да спечели този вот. Утрешната ни среща в Мадрид с лидерите на партиите от европейското социалдемократическо семейство е в
подкрепа за испанските социалисти, защото те могат да направят промените в страната си както в икономически, така
и в социален план. С г-н Санчес планирахме PSOE да домакинства голям форум през април в Барселона за регионална и местна политика, на който ще присъства и кметът на Лисабон, както и други съвместни събития", заключи Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай