Отпускат средства за възстановяване на щетите от наводненията

Ще се търси отговорност на лицата, правили рехабилитация на съоръженията през последните две години

Отпускат средства за възстановяване на щетите от наводненията | StandartNews.com

Ще бъдат отпуснати средства за възстановяване на щетите от наводненията от последните дни. Това съобщи началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Борисова.

„Тази сутрин се проведе среща в Министерския съвет с областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград. Приети са отчети за мерките и действията за възстановяване и подпомагане на пострадалите граждани. Решено е и как да се процедира занапред. За пръв път първо вместо да се действа и после да се плаща, ще се въведе нов модел. Областните управители бяха инструктирани, заедно с компетентните министерства в спешен порядък да се представят доклади за необходимите дейности с разчетени цени. До края на седмицата да се прецени какви са щетите и да бъдат отпуснати средства за възстановяване и изграждане на срутените мостове", посочи Бориславова.

Някои от областните управители са представили на премиера Петков първоначални изчисления и цифри.

"Заради новия модел, който се опитваме да въведем те ще трябва да допълнят докладите си. Така, че нямаме пълната сума. Искаме да имаме пълната информация за количествено-стойностни сметки и единични цени преди да започне работата. Управителите ще трябва да представят своите сметки на експертите, да бъдат обсъдени с компетентните органи и тогава да бъдат отпуснати парите", обясни Лена Бориславова.

По думите й има решение да се търси отговорност на лицата, които са правили рехабилитация на съоръженията през последните две години и въпреки ремонтите се е стигнало до инцидентите през последните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай