ГЕРБ скандират в зала: Мутри вън! /ОБНОВЕНА/

Поредни скандали в парламента

ГЕРБ скандират в зала: Мутри вън! /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Поредни скандали в парламента. ГЕРБ започнаха да скандират "Мутри вън" в пленарната зала и да тропат по банките. Напрежението възникна, след като председателстващата заседанието Татяна Дончева обяви, че вицепремиерът Томислав Дончев няма да бъде изслушан за Плана за възстановяване и устойчивост. Тя заяви, че думата ще му бъде дадена, но не сега. И Дончев си взе раничката и излезе от залата.

Депутатите преминаха към изслушване на Кирил Ананиев. 15 минути той стоя прав като ученичка до трибуната, чакайки Дончева и депутатите от ГЕРБ да се разберат за процедурата.

"В случай е гласуван дневен ред, така че ние сме по точка в дневен ред. Моля ви процедура се дава, когато има процедура. Моля ви прочетете си дефиницията за процедура. Заповядайте, г-н министър. Започнете да си говорите", каза Татяна Дончева.

Депутатите от ГЕРБ отговориха с възгласи „Оставка”. Накрая Ананиев също си взе папките и излезе от залата, тъй като стана ясно, че до изслушването му няма да се стигне. Накрая Дончева даде 10 минути почивка и свика председателски съвет.

Скандалите започнаха час по рано - около отсъствието на Бойко Борисов от парламента. Дебатите прераснаха лични нападки и обиди към премиера. Филип Станев обяви, че бистришкия тигър е станал страхлив заек от Банкя. А Тошко Йорданов нарече Борисов Джипко Бибитко.

В пленарната зала настъпи пълен хаос, след като Митева закри разискванията по точка за отказ министър-председателят да дойде в парламента, каквато не фигурираше в дневния ред на Народното събрание.

ГЕРБ поиска почивка, за да се „изясни председателката Ива Митева” каква е точката от дневния ред, по която текат дебати. Митева я отказа, защото групата вече се е възползвала от това право.

Накрая депутатите сами излязоха в почивка. Оказа се, че микрофоните на трибуната не са изключени и всички чуха как Татяна Дончева успокоява новата парламентарна шефка. Мария Капон пък й каза да излезе на чист въздух. След края на почивката тя не се върна в залата, а на нейното място застана зам.-председателят на парламента Татяна Дончева. ГЕРБ я засипа с процедурни искания и хватки, на които Дончева отговори остро. И хаосът се задълбочи.

ПГ на ГЕРБ започнаха да скандират: "Дончева вън", „Оставка”, „Мутри вън”, „Искаме си Митева”.

В момента страстите се охлаждат на Председателски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай