Депутатите приеха Закона за хазарта

Депутатите приеха Закона за хазарта | StandartNews.com

София. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за хазарта, предаде Фокус.

Вносител на законопроекта е депутатът от ДПС Йордан Цонев и група народни представители. Дебатите по промените бяха проведени миналата седмица, но гласуването беше отложено за днес. В гласуването участваха 191 народни представители, от които 110 бяха „за", 79 – „против", а двама се въздържаха.

Промените имат за цел усъвършенстване режима на лицензиране и данъчно облагане на хазартната дейност. За правото да се осъществява хазартна дейност на територията на Република България се предвижда такса, която се определя по един и същи начин за всички местни и чуждестранни лица, получили лиценз за хазартна дейност.

Във връзка със събирането на таксата проектът предвижда имуществена санкция, в случаите когато за дължимата такса не е подадена справка в законоустановените срокове. С проекта се предвижда изискванията към организирането на онлайн залагания да важат за всеки вид хазартни игри, които Законът за хазарта предвижда да бъдат организирани онлайн, тъй като онлайн хазарта не е отделен вид хазартна игра, а способ за провеждане на хазартната игра. В преходните и заключителни разпоредби на проектозакона се предвиждат промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари и в Закона за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се въвеждане на санкции за организиране на хазартни игри онлайн без притежаването на издаден лиценз.

Измененията предвиждат от началото на следващата година букмейкърите, организаторите на тото и лото игри, покер и онлайн казина да се облагат с корпоративен данък. За издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност те ще дължат и двукомпонентна такса. Едната част от нея ще е еднократна - в размер на 100 хил. лв. Другата ще е 20%, но върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби и ще се дължи всеки месец.

В момента този вид хазартни дейности се облагат с 15% върху оборота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай