Мостове цъкат като бомби със закъснител

"Временни" съоръжения на по 20 г. са на крачка от срутването

Мостове цъкат като бомби със закъснител | StandartNews.com

Мостове, подобни на бомби със закъснител, цъкат из цялата страна. На много места в Смолянско, Монтанско, Русе и Велико Търново съоръженията са на един порой разстояние от срутването, твърдят специалисти. "Временни" понтони на по 20 г. и 150-годишен мост, зидан от Кольо Фичето, чакат финансова инжекция, за да бъдат ремонтирани. На някои места обаче все още не се знае откъде ще дойдат парите за укрепването.


"Временен" мост кара хората от доспатското село Црънча вече 20 г. да треперят, когато преминават по него. Съоръжението е на единствения път към селото - ако се скъса, 750 души ще се окажат откъснати от света. Когато е издигнато преди време, естествено не е било правено нито със здравината, нито със стабилността на постоянен обект, разказват местните. За времето, откакто съществува, река Доспатска вече е изровила основите му и те стърчат във въздуха, а отгоре минава цялото село.
През февруари 2012 г. междуведомствена комисия, назначена от областния управител на Смолян, констатира, че

в Родопите ходят по минно поле

В най-критично състояние са мостовете в общините Девин, Мадан, Неделино, Рудозем и Доспат. Този на пътя между Тешел и село Грохотно например е в толкова плачевен вид, че бил заявен от Областно пътно управление като приоритетен в аварийната програма на Агенция "Пътна инфраструктура". В община Девин пък мост над река Въча на пътя Гоце Делчев - Доспат - Девин е със силно компрометирани стълбове и разрушени устои по левия бряг. Реална е опасността от пропадане на преходните плочи и разрушаването му, констатирали експертите. В община Мадан мостът в село Средногорци се нуждае от ремонт на стълбовете, а понтонното съоръжение над МВЕЦ "Средногорци" направо трябва да се демонтира. Участък при бент в кв. "Крайна" в община Неделино пък имал разрушени бетонови късове. В община Рудозем експертите категорично твърдят, че има опасност от срутване на моста за село Черешово над река Елховска. Той бил със силно подкопан среден стълб.
"Първата ми грижа всяка сутрин е да проверя какво е състоянието на временния мост над река Огоста при Бойчиновци", разказва пък областният управител на Монтана Ивайло Петров. Съоръжението се подкопава опасно от придошлата река и може да падне всеки момент. Тогава до Бойчиновци от Монтана ще се стига през Враца.

От 15 км разстоянието става 55 км

И този брод, подобен на моста в Црънча, е временен. Изграден е през 2007 г., когато е започнало строителството на нов. Отпуснатите 1,2 млн. лв. са усвоени, но мостът не е завършен. Миналата година са дадени още 65 000 лв., но и те се оказали недостатъчни за финализиране на строителството. През тази година са осигурени нови средства от АПИ и зидането продължава. То трябва да завърши по-скоро, иначе градът ще остане без връзка с областния център и района. 2 млн. лв. пък търси Русе за ремонта на Сарайския мост, каза пред "Стандарт" шефът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров. Общината е готова с проекта и сега очаква да намери подходяща програма за реализирането му. Съоръжението е изградено преди половин век. Мостът е един от трите, които свързват централната градска част на Русе със Западната промишлена зона. Част от конструкцията е силно амортизирана и под две от колоните е монтирана метална подпора. Преди време комисия излезе със становището, че движението на тежкотоварни камиони оттам е опасно и забрани преминаването им.
От спешен ремонт се нуждае и Гредовият мост в крайдунавския град. Съоръжението се намира на изхода на Русе по пътя за София. Предстои реконструкция на фугата на моста, при което движението в критичния участък ще се извършва само в едната лента. Беленският мост, който е разположен над река Янтра на километър от град Бяла, също има необходимост от реконструкция. Той обаче е преживял доста дълго - построен е през 1867 г. от Колю Фичето. Мостът е с дължина 276 м и е широко 9 м.

Вдигнат е от дялан камък и варов хоросан

Острови от наноси, образувани по Янтра, пък правят опасни мостовете във Великотърновско. От средата на април междуведомствена комисия проверява състоянието на речните корита и мостовете. Това се наложило, тъй като миналата година експерти огледали съоръженията над реките и направили препоръки, които така и не били изпълнени. Някои са направени частично, а за други не стигнали парите. Така например още миналата година е препоръчано спешно почистване на реката до село Беброво, за да не се руши мостът, но така и не е изпълнено. Островни образувания по р. Джулюнска в община Лясковец също излагали на риск съоръженията. Мостът на река Янтра на пътя Горски Долен Тръмбеш - Върбица пък направо е обявен за опасен. Образувани са острови от наноси, които дори са сколасали да обраснат с дървета. Проблемният остров там е с дължина 92 м и ширина 39 м. Там реката подкопава брега и застрашава устоите на моста. От почистване се нуждае и мост над Росица край Сухиндол, а съоръжение над Янтра до Орловец, община Полски Тръмбеш, трябва да бъде укрепено.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай