Къде се изстреляха мозъците на България

Ярка българска видяхме при старта на кораба на Спейс Екс

Къде се изстреляха мозъците на България | StandartNews.com

Българите за пореден път доказахме, че сме велика нация. Ярка българска следа остана при изстрелването на ракетата на Илон Мъск. Макар и с няколко дни закъснение, космическият кораб „Крю Дракон“ на „Спейс Екс“ потегли снощи към Международната космическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Няколко българи са в основата на успеха на това историческо събитие.

Кико Дончев (на горната снимка), който на всички снимки е до Илон Мъск, е Director, Dragon Ground and Launch Operations (директор на наземни операции и подготовка за изстрелване). Той е малко над 30 години, работи в SpaceX от 9 години и 11 месеца. Завършва университета в Мичиган.

Орлин Велев е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на „Спейс екс“. Той е част от компанията от 3 години. Завършва университета „Джорджия Тех“ със специалност „Машинно инженерство“.

Гордеем се с младите ни научни таланти, но в същото време си задаваме въпроса – каква щеше да е съдбата им, ако бащите им бяха останали в България?

Става дума за двама изтъкнати професори, всеки в своята област, които напуснаха страната ни по време на кризите в дългия ни преход.

Асен Дончев е ярко име в математиката от половин век. Завършва със златен медал плевенската математическа гимназия, а после учи в МЕИ, специалност Електронни изчислителни машини. Безспорен талант, още втори курс му предлагат да замине за Варшава, където завършва и получава докторска степен.

Решава да се върне в България и над 10 години работи в Института по математика и механика към БАН, където става и професор. Пише десетки учебници, по които студентите учат и до днес. Най-сериозните му разработки са по пряката му специалност- оптимизация и оптимално управление.

Демокрацията идва, пълни площадите, но остава празни касите на БАН. Професорът няма избор – заедно с много свои колеги премества семейството си в Америка, където му предлагат работа като редактор в списанието Mathematical Reviews. Точно десет години му трябват да се докаже наново, за да започне новия век като извънреден професор в Университета в Мичиган, където завършва и сина му. Оттам нататък прави блестяща научна кариера. Става директор в програмата по анализ в отдела за математически науки на Националната Фондация за Наука – САЩ.

Орлин Велев- старши завършва Софийския университет, специалност химия. Остава на работа там като преподава химично и биополярно инженерствоо, като прави успешно докторантура. Веднага след защитата му обаче избухват гладните бунтове по времето на Жан Виденов и Велев заминава с жена си и едногодишния си син в Америка. Почти веднага спечелва място в Държавния университет в Северна Каролина. Става изтъкнат професор там, пише над 200 научни трудове, отличен е с една от най-престижните награди – на Американския институт по инженерна химия. Посвещава голяма част от свободното време на сина си, който от малък има математически заложби, завършва с отличие университета „Джорджия Тех“ и прави докторантура по компютърни науки там.

Заедно с целия екип на в SpaceX, отдалечаването на ракетата наблюдава и още един българин, участващ със собствената си иновация в захранването на капсулата.

Става дума за Александър Рангелов, изпълнителният директор на IPS – българската компания, която изобрети системата, която позволява да бъде генериран ток там, където няма електрическа мрежа. Успехът на българина е колосален, защото се състезава с повече от 1000 фирми от цял свят, а Мъск лично избира неговия проект, изумен и от факта, че е направен с бюджет под 100 000 долара, 10-пъти по-малък от останалите.

Историята на Рангелов се различава от първите двама българи. Той завършва университета в Мюнхен и решава да се върне в България по време на най-новите промени през 2010 година. Заема се с фирмата на баща си, създадена преди 25 години. За нула време успява да я преобрази и печели куп проекти и награди.

Мечтата му е да види на живо кумира си – Илон Мъск. Сигурно вече я е реализирал. Дали е още в България – не е ясно.

Но със сигурност е един вдъхновител за много български младежи.

Учудващо е, че властта още не го е сложила като емблема на кампаниите си за професионалните училища - момчето от квартал Дружба, завършило гимназията по електроника в София, което направи проект, впечатлил великия Илон Мъск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай