Кацаров каза за кого важи зеленият сертификат

Ограничителните мерки не важат за вота

Кацаров каза за кого важи зеленият сертификат | StandartNews.com

Зеленият сертификат дава право на работа, той се въвежда основно за местата, където се събират много хора, каквито са големите магазини, заведенията, театри, кина и др. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред бТВ. Ако мерките не дават резултат, последната възможност остава пълен локдаун, категоричен е здравният министър

Градският транспорт и училищата са рискови, но са извадени пред скоба при прилагането на новите наложени мерки за ограничаване на заразените с коронавирус, защото спирането на автобусите означава стоп на всички други дейности, допълни той. 

Сертификатът няма да се изисква за изборите. Ако обаче болните се увеличат драстично, може и за вота да се въведат мерки, защото първият ни избор е да избираме между живота и ограниченията, добави той.

На въпрос, защо сертификатът за преболедували важи само 6 месеца, а на ваксинираните е безсрочен, Кацаров коментира, че това е така, защото учените приемат, че имунитетът на ваксинираните е по-дълъг. Ако науката промени това становище и сертификатът за тези хора ще бъде променен, допълни той.

След 10 дни ще болниците няма да могат да приемат повече пациенти с Ковид, съобщи Кацаров. Затова е мерките се затягат. Щом заболеваемостта падне под 750 на 100 000, ще падат и мерките, каза още д-р Кацаров. А когато заболеваемостта е над тази граница, ще се въвежда дистанционно обучение.

Зелен сертификат ще издават само оторизираните лаборатории, каквито са повечето у нас. Тестовете, които се правят пред заведения, ако не са от медицински лица, няма да са валидни за издаване на сертификат.

Електронната система за свободните легла в София ще се обновява на всеки три часа. Според министъра на здравеопазването случаят с починалата от коронавирус жена, разкарвана между шест болници, е заради лоша координация и настаняването на болни с „връзки“ в болничните заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай