Италианец построил „Свети Теодор Тирон"

Италианец построил „Свети Теодор Тирон" | StandartNews.com

Видин има един уникален с историята си храм. Нарича се „Свети Теодор Тирон" и се намира в крайния квартал „Кумбаир". Основният му камък през 1884 година поставя екзарх Антим Първи, председател на учредителното събрание на следосвобожденска България, тогава видински митрополит. През 1887 година пак той го освещава. Достолепният духовник служи първата служба, а богослужението оттогава не е прекъсвало. В храма има служба всяка неделя, отделно - на всеки голям християнски празник. Тогава храмът се пълни с хора от квартала, който се слави със своята почит към вярата.

„Свети Теодор Тирон" е построен от италианеца Фердинандо, който бил женен за жена от Кумбаир. Помагали му няколко души, а мнозина карали материали - камък и хоросан, с волските си коли.

Цялото строителство станало само с дарения на местните хора

За модел италианецът избрал еднокорабен храм с една абсида, която не е отделена и започва направо от главната стена на постройката. Предвидил балкон за църковния хор, царски и митрополитски трон. Камбанарията е над притвора и завършва с кубе. Тронът и иконостасът са с резба. В горната му част са изрязани два петела – символи на духовното събуждане. Дарители предоставили на църквата 227 дка земя, от която храмът се издържал.

През 1948 година новите управници я взели, като оставили само 30 дка. След 1990 тя отново е върната на храма и днес, дадена под аренда, отново осигурява издръжката му.

Храмът не е изографисан

Пръв свещеник бил Филип Флоров. През 1890 година до храма било построено и училище. Тогавашният служител Стан Попниколов, който бил дякон, станал и учител. Най-дълго в храма служил поп Александър Гоцев – от 1943 до 1986-а – цели 43 години.

През 1999 година храмът е ремонтиран основно за пръв път от построяването си.

Заради връзката си с първия български екзарх Антим Първи, прояви в него са включени в програмата на видинската митрополия за честване на 200-годишнината от рождението на бележития духовник.

Днес в историческия храм служи отец Мариян Стефанов. "Продължавам традицията за неделните служби", сподели той.

Кварталът е религиозен и хората продължават да се черкуват

Препълва се на големите празници – Рождество, Великден, на храмовия Тодоровден.

През послединте години зачестяват венчавките на двойки с граждански брак. Те държат да имат и църковен, затова на отеца често му се налага да венчава възрастни вече съпрузи. Има и кръщенета. Миряни държат внуците им да бъдат кръстени в храма, където и те са кращавани преди години. За съжаление, най-много са опелата и панихидите. Местните не пускат своите покойници да напуснат квартала без опело. За панихиди близките също организират съответни служби.

През 2016 година целият квартал чествал 130 години от освещаването на храма си. Тогава станало ясно, че поколения местни жители са свързани с него и му отдават нужното уважение и почит.

Той днес е единствената обществена институция в "Кумбаир"

ако не се броят няколкото магазинчета и кафенета. Храмът продължава да е и мястото, където хората се събират да се видят и поговорят, независимо за радостен или за тъжен повод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай