Има европари за два медицински хеликоптера

Страната ни би могла да купи два хеликоптера за медицинско спасяване

Има европари за два медицински хеликоптера | StandartNews.com

През ноември миналата година бе взето решение за осигуряване на финансиране за доставката на един хеликоптер, но разчетите към днешна дата сочат, че би могло да се доставят два.

Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през месец март, а Министерството на здравеопазването, което е бенефициент, ще има два месеца, за да подаде проектно предложение и да кандидатства за средствата.

Освен доставката на хеликоптери, с ресурса се предвижда и осигуряване на хангари, обособяване на хеликоптерни площадки в страната и покриване на цялата съпътстващата инфраструктура за експлоатацията на летателните средства.

По думите на зам.-министър Николова, така ще се подобри достъпът до медицинска помощ в труднодостъпни и отдалечени райони и спешна реакция при кризи, произшествия, бедствия, спасителни и донорски операции. Тя допълни, че към момента, МЗ може да обяви процедура за доставка на хеликоптерите под условие и готовност за стартиране на процедура за избор на изпълнител за доставка на техниката.

С финансиране от програмата предстои ремонт на спешните медицински центрове в страната, доставят се и нови линейки, допълни още Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай