Горещниците идат – чака ли ни червен код

На морето жега, в столицата - по-хладно

Горещниците идат – чака ли ни червен код | StandartNews.com

 

Най-горещите дни в годината ще вдигнат живака на термометрите до 32 градуса, прогнозира пред „Телеграф“ климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев.

Така наречените горещници са на 28, 29 и 30 юли. От климатична гледна точка те са върхът на най-високата точка на средните годишни температури, отбелязва ученият.Най-горещите дни в Бургас и Варна ще донесат слънчево и топло време. Максималните температури по морето ще бъдат от порядъка на 30-31 градуса, а минималните-19-20 градуса. „Отново ще имаме така наречените влажни тропични нощи. Особено, когато няма вятър, а такъв по време на горещниците не се очаква. В Пловдив температурите ще бъдат около 32 градуса, а в столицата ще бъде малко по-хладно – между 27 и 29 градуса и без валежи“, казва още професорът. Народното поверие гласи, че каквото е времето през тези три дни, такова ще бъде времето през зимните месеци. Всеки ден отговаря за съответния месец. В старите книги, които съм чел пише, че колкото по-горещо е, толкова по-люта ще е зимата. И обратното – колкото по-дъждовно и прохладно е през съответния горещник, толкова по-мека и дъждовна ще е през съответните зимни месеци.

„Аз винаги съм се отнасял към народните поверия, свързани с климата с една усмивка, защото България е с твърде разнообразен климат и ако за София, Плевен и Велико Търново някои неща важат, то за Хасково и Стара Загора те не са валидни. Трябва да погледнем с усмивка на нещата и да се доверяваме на научно обоснованите прогнози, отколкото на тези поверия, които, може би, навремето са били доста реалистични, в което съм почти сигурен. В днешно време обаче, когато климатът определено става доста по-топъл, нещата не седят така. Тази година очаквам да отбележим абсолютният минимум на леда в Северния ледовит океан. Никога, през последните, може би, 500 години не е имало толкова малко лед на Северния полюс. Никога през последните 200 години не е било толкова топло в Сибир. Ние се радваме на едно съвсем нормално и човешко лято“, отбелязва Рачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай