Сряда,

Европа иска повече жени в транспорта

От: Администратор -
A
A
A

Европа иска повече жени да работят в транспорта, защото сега те са едва 22%.
Това стана ясно по време на Европейски форум по равнопоставеност и заключителна конференция по проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)", изпълняван с финансовата подкрепа на ЕС. Форумът е посветен на Международния ден на жените и се провежда в хотел „Риу Правец Ризорт" край София.
Дискусията, организирана от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ), бе открита с видеобръщение от еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел и президента на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. В нея участваха гости от над 50 синдиката от Европа, вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, представители на работодателски и научни организации.
"Едва една четвърт от работещите в транспорта са жени и това трябва да се променя", призова еврокомисарят по правосъдието и равенството Вера Юрова, която поздрави форума на СТСБ.
"Жените имат място в транспортния сектор и синдикатите трябва да се борят постоянно този процент да се променя", обяви Шарън Бъроу. Тя подчерта, че България има изключителни синдикални лидери в транспортния сектор, които са ръководители и на глобално ниво.
"България е на четвърто място в Европа по брой на жени в правителството. Близо 30 на сто от общинските съветници в София са от „слабия пол".
Това е добър пример на фона на останалите европейски държави, но все още трябва да се извърви дълъг път по равенството на половете и особено на заплащането", заяви председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, която е и вицепрезидент на европейската и световната транспортни федерации.
"Разликата в заплащането за една и съща работа между жени и мъже в България е близо 14 на сто", посочи зам-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Според нея най-големият проблем е на високите позиции, където мъжете трудно отстъпват директорски постове.
Модерната държава и законодателството предполагат равно присъствие във всички сфери на обществения живот, отсече заместничката на Цецка Цачева.
"България е на първо място по брой на жени в IT-сектора с 20,7 % срещу 16% в Европа", обяви социалният зам.- министър Росица Димитрова.
Делът на програмистките у нас ще се увеличава, защото 30 на сто от завършващите са студентки. В ЕС са два пъти по-малко, посочи още зам.-министърът.
Синдикалисти вече ще бъдат преподаватели по равенство на половете. Това предвижда европейски проект за повече равенство на жените в транспортния сектор, стана ясно на конференцията. Създаден е наръчник, който да служи на всички синдикалисти в транспорта като учебник за основните понятия в равенството на половете на работното им място.
На европейско ниво пък стартира кампания в училищата "Жените в транспорта - платформа на ЕС за промяна", която да обучава децата, че няма чисто мъжки и женски професии и всеки може да работи това, което иска.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички