Чиновниците се множат, но  подриват властта с гафове

Две патриотични коалиции може да се появат за евровота, където за мандат ще се нужни поне 170 000 гласа 

Чиновниците се множат, но  подриват властта с гафове | StandartNews.com


Неуредиците около винетките и тол-системата се преекспонират, тъй като се получи поредица от няколко такива неудачи, започвайки с Търговския регистър. Някак си с повишена чувствителност реагираха хората. Безспорно има проблеми с компетентността на администрацията, а най-големият е, че тя е прекалено раздута. И оттук някак си я свързвам и с нейната неефективност.  Известно е, че над 400 000 души са заети в този сектор у нас. В една Холандия с 20 000 души се справят много по-добре. Това е основната част на реформата, която нито една политическа сила не иска да  промени. Защото ще настрои срещу нея доста голям кръг от гласоподаватели. Но това е много важно да се направи. Би трябвало да се повишат значително заплатите в държавния сектор, но не да се вземат готови пари от бюджета, а като се направят необходимите съкращения и цялата система се оптимизира. И това се отнася за здравеопазване, армия, полиция и т.н. Засега не се вижда мнозинството, което може да поеме този риск и да тласне по този начин държавата в такова развитие. Която и да е от двете големи политически сили, не би могла да го направи, тъй като има подкрепа от около 1 милион избиратели, с която може да се стигне до властта, но не може да се изпълни една реформаторска програма. 
Трябва за дадена партия да са гласували поне милион и половина или тя да има абсолютно мнозинство в парламента, за да тръгне по-радикално да променя нещата. За съжаление не се вижда скоро формирането на такова реформаторско мнозинство. България ще мине поне през два-три парламентарни избори, докато накрая се стигне до някакъв такъв вариант, който ще тласне нещата в правилна посока.
Не виждам как ГЕРБ или БСП могат да го постигнат, възможно е да възникна трети субект след известно време или пък да се стигне до широка коалиция между тях. Но така или иначе тези проблеми на държавата трябва да бъдат решени. Те са належащи.
Политическата обстановка е много напрегната, тъй като отдавна не сме били в такава ситуация,
когато не се знае кой е фаворитът за изборите.
Затова на евровота ще се гледа като на едни предварителни избори кой и дали ще доминира на вътрешната политическа сцена. На тази база мисля, че ще има и по-голяма масовост. 34% гласуваха на миналите европейски избори, но сега очаквам процентът да е по-висок и поне 2,8 млн. души да отидат до урните, което ще даде някъде около 40 на сто активност спрямо списъците и някъде около 50% спрямо реалните избиратели в страната. Това пък ще направи преодоляването на прага за излъчване на евродепутат доста по-висок, ще се отиде някъде до 170-180 хиляди гласа, за да се преодолеят тези над 6%. Трите системни партии - ГЕРБ, БСП и ДПС ще преодолеят бариерата. Аз лично виждам поне три субекта, които да могат да се борят и да имат шансове да направят това. Единият е традиционната десница, ако успее да се консолидира. Обединените патриоти, много вероятно и без "Атака", също имат шанс.
Това важи и за партията на Волен Сидеров, която преговаря с формацията на Бареков, много вероятно е тук да гравитира и "Воля" на Марешки. Те ще оформят един субект, който е пак патриотичен, но някак си проруски и просоциално настроен. Очаквам да се възобновят протестите, тъй като е много голяма дистанцията между управляващи и управлявани, недоволството и недоверието е много голямо. На тази база малки и сравнително незначителни поводи биха могли да запалят искрата на недоволството. Очаквам това да се случи на базата и на международната обстановка, която не е добра. Очаква се нова стагнация, нова финансова световна криза и т.н., което на нас естествено като на не особено голям и стабилен играч ни се отразява доста тежко. Това ще се пренесе и върху състоянието на гражданите. Така че ни предстоят бурни времена. Предсрочни избори е много възможно да има, ако на евровота управляващите не успеят да спечелят някакво мнозинство.
Големият проблем на управляващите според мен е не просто опозицията, която безспорно се консолидира и е доста остра срещу тях, а това, което ще се случи на улицата. Протестите и гражданското недоволство ще бъдат решаващ фактор и това е нещо, което отсега не можем да предвидим как ще протече и накъде ще се формират нещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай