Расте броят на децата с хепатит, какво тревожи медиците

Хепатитът е често срещан при възрастни хора, но не и при подрастващите

Расте броят на децата с хепатит, какво тревожи медиците | StandartNews.com

Медиците в целия свят в последните месеци се опитват да открият причината за необичаен ръст на случаи на хепатит сред малки деца. Регистрираните заболели са стотици, като засега има данни и за един починал от чернодробната инфекция, обяви Световната здравна организация (СЗО).

Някои от случаите протичат тежко, стига се до остра чернодробна недостатъчност, налагаща необходимост от трансплантация. Инфектираните често са на възраст между един месец и 16 години.

Здравните власти във Великобритания първи алармираха за странно нарастване на болни от хепатит деца. За необичайно голям брой заболели съобщават лекари в Шотландия в началото на годината. В последния месец случаите значително зачестяват, като най-много доказани има в Англия.

Хепатитът е често срещан при възрастни хора, но не и при подрастващите, отбелязват специалистите. И все пак лекият педиатричен хепатит не е нещо, с което те се сблъскват за първи път. Но тежкото протичане на инфекцията при малчуганите е необичайно и силно разтревожи докторите. Тревога буди и това, че не успяват да открият при болните обичайните причинители на инфекциозния хепатит.

Засега се смята, че основният виновник вероятно е аденовирус, тъй като над 75% от заболелите деца във Великобритания са дали положителни проби. От СЗО обаче предупредиха, че възможността подобен вид инфекция да стои зад случаите на остър хепатит засега е само теория.

Предполага се, че причинителят на сегашния бум на заболели е аденовирус 41, открит при около три четвърти от децата с потвърден хепатит, които са били тествани. Този вид зараза се разпространява чрез близък личен контакт, кашляне или кихане и докосване на замърсени повърхности. Според описанието на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията той предизвиква диария, повръщане и висока температура, както и респираторни симптоми.  Констатирани са случаи на заболели от хепатит деца, които обаче са били с отслабен имунитет, но никога не е доказан при здрави подрастващи. 

Медицински експерти и учени активно работят в опит да установят дали будещият подозрения аденовирус е мутирал и в резултат на това децата боледуват по-тежко. Има съмнения, че е възможно промяна в генома на вируса да предизвика по-лесно възпаление на черния дроб.

Проверява се също така дали инфекцията не се дължи на действащи в тандем аденовирус и друг вид вирус, включително и предизвикващият Ковид-19 SARS-CoV-2. Британски специалисти обаче изключват връзка между заразата и ваксините срещу новия коронавирус, тъй като страдащите от хепатит деца на Острова не са имунизирани.

След Великобритания за случаи на заразата съобщиха няколко европейски държави, САЩ и Израел. Широкото географско разпространение на инфекцията означава, че няма очевидна връзка между участващите деца, което изключва замърсена храна, например, обясняват специалистите.

По света се увеличава броят на учените и лекарите, които изразяват мнение, че тежкото протичане на хепатита е косвена последица от коронавирусната пандемия и се дължи на понижен имунитет в резултат на ограничените социални контакти. В последните две години заради изолацията децата много по-рядко от обичайното са се срещали с обикновени вируси, а това води до неадекватен имунен отговор, когато са изправени пред инфекция при връщането към обичайния начин на живот.

„Аденовирусът на практика изчезна по време на пандемията от COVID-19, когато общуването беше ограничено", казва пред Би Би Си професор Калъм Семпъл, който е експерт по инфекциозни заболявания в Ливърпулския университет.

Лабораторните данни от британските здравни заведения показват, че често срещаните вируси циркулират в момента сред децата, особено при тези под 5-годишна възраст, доста по-активно, отколкото преди.

Европейските и американските здравни власти призовават лекарите внимателно да наблюдават пациентите си за симптомите на чернодробното заболяване и да докладват за случаите на инфекцията с неизяснен произход. Освен в Европа има доказани случаи в САЩ и Израел. На Стария континент заболелите са в Обединеното кралство, Испания, Нидерландия, Дания, Италия, Норвегия, Франция, Румъния и Белгия. В България засега няма данни за случаи на новия вид хепатит при децата, обяви държавният главен санитарен инспектор доктор Ангел Кунчев. Той обаче каза, че е наредено да се изследват всички случаи, за които има съмнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай