Клетвата на Путин! Западът го бойкотира

Българският посланик не присъства на церемонията

Клетвата на Путин! Западът го бойкотира | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин положи днес за пети път клетва като държавен глава, с което новият му мандат на поста официално започна. Той ще продължи до 2030 година.

През 2020 г. Путин промени конституцията на страната, за да може да получи правото на два допълнителни 6-годишни мандата, което означава, че той може на теория да управлява до 2036 г., когато ще е на 84 години.

Германия, Полша, балтийските страни и още няколко западни държави бойкотираха церемонията и не изпратиха посланиците си да присъстват на нея. Българският посланик Атанас Кръстин също не присъства „по лични причини“, посочват от Външното ни министерство. 

"В тези тържествени и отговорни минути на встъпване в длъжноста президент бих искал сърдечно да благодаря на гражданите на Русия. Вие потвърдихте, че посоката, в която върви страната ни, е правилна. Това е от голямо значение сега, когато сме изправени пред сериозни предизвикателства. Заедно ще победим!", заяви Путин.

Ето речта на Владимир Путин, публикувана на сайта на Кремъл:

"Искам да се поклоня пред нашите герои, участниците в специалната военна операция, всички, които се борят за Отечеството. Още веднъж ви благодаря за доверието и подкрепата, която ми оказахте, а сега се обръщам към всеки гражданин на Русия.

Току-що прочетох президентската клетва. В нейния текст е концентрирана същността на най-висшата цел на държавния глава - да защитава Русия и да служи на народа.

Разбирам, че това е голяма чест и свещен дълг. Именно това определяше смисъла на работата ми през предходните години. Уверявам ви, че ще продължа да поставям интересите и сигурността на народа на Русия над всичко останало.

Обединената воля на милиони хора е гигантска сила, доказателство за нашата обща, твърда убеденост, че сами и само сами ще определяме съдбата на Русия в името на днешното и бъдещите поколения.

Виждам в това дълбоко разбиране на общите ни исторически цели и решимост да отстояваме непоколебимо нашия избор, нашите ценности, свободата и националните ни интереси.

Убеден съм, че ще преминем достойно през този труден и важен период, ще станем още по-силни и със сигурност ще реализираме дългосрочни планове и мащабни проекти, насочени към постигане на развитие. А това е преди всичко спасението на хората. Убеден съм, че подкрепата за вековните семейни ценности и традиции ще продължи да обединява обществените и религиозните сдружения, политическите партии и всички нива на управление.

Нашите решения за развитието на страната и регионите трябва да бъдат ефективни и справедливи, да подобряват благосъстоянието и качеството на живот на руските семейства.

Ние сме били и ще продължим да бъдем отворени за укрепване на добрите отношения с всички страни, които виждат в Русия надежден и честен партньор. А това наистина е мнозинството в света.

Ние не отказваме да водим диалог със западните държави. Изборът е техен: дали те възнамеряват да продължат да се опитват да спрат развитието на Русия, да провеждат политика на агресия и непрекъснат натиск върху страната ни през годините, или да търсят път към сътрудничество и мир.

Повтарям: разговор, включително по въпроси за сигурността и стратегическата стабилност, е възможен. Но само като равни, уважавайки интересите на другия.

В един сложен свят, който се променя бързо, трябва да бъдем самодостатъчни и конкурентоспособни, откривайки нови хоризонти за Русия, както се е случвало много пъти в нашата история.

Но е важно да помним и уроците, да не забравяме вътрешните сътресения и катаклизми. Ето защо нашата държавна и обществено-политическа система трябва да бъде силна и абсолютно устойчива на всякакви предизвикателства и заплахи, като гарантира прогресивността и стабилността, единството и независимостта на страната.

В същото време стабилността не означава скованост. Нашата държавна и обществена система трябва да бъде гъвкава, да създава условия за движение напред.

Виждаме как се е променила атмосферата в обществото, как надеждността, взаимната отговорност, искреността, благоприличието, благородството и смелостта се ценят високо днес. Ще направя всичко възможно хората, които са показали най-добрите си човешки и професионални качества, които са доказали с дела своята вярност към Отечеството, да заемат ръководни постове в държавната администрация, в икономиката, във всички сфери.

Трябва да отгледаме и възпитаме млади поколения, които ще укрепват мощта на Русия, да развиваме нашата държавност, която се основава на междуетническо съгласие, съхраняване на традициите на всички народи, живеещи в Русия, държава-цивилизация, обединена от руския език и нашата многонационална култура.

Ще направя всичко необходимо, всичко, което е по силите ми, за да оправдая вашето доверие, да използвам за тази цел всички правомощия на държавния глава, които са залегнали в Конституцията.

Гледаме уверено напред, планираме бъдещето си, набелязваме и вече изпълняваме нови проекти и програми, които имат за цел да направят развитието ни още по-динамично, още по-мощно. Ние сме единна и велика нация и заедно ще преодолеем всички препятствия и ще реализираме всичко, което сме планирали."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Веселин
преди 1 седмица

На кога е притежавала тази реч...?!

Откажи