Брюксел натиска София да бори корупцията

Само политиката на моркова и тоягата спрямо България ще даде резултати, пише "Фигаро"

Брюксел натиска София да бори корупцията | StandartNews.com

Брюксел оказва натиск върху София да се бори срещу корупцията, пише френския вестник "Фигаро".  Българското правителство е обявило набързо конкретни мерки за борба срещу този бич. "Ще е достатъчно ли това, за да успокои Европа?", пита се вестникът. "Фигаро" смята, че България наистина трябва да побърза.

Шефът на генерална дирекция "Разширяване" на Европейската  комисия Майкъл Лий  току-що даде на София краен срок до 16 юни,  за да представи доклад за мерките, които е предприела срещу  злоупотребите при усвояването на средствата от  предприсъединителните фондове на Европейския съюз, аргументира  се френският ежедневник. Вестникът цитира назначената наскоро за вицепремиер, който да  координира дейностите, свързани с усвояването на средствата от  европейските фондове Меглена Плугчиева, че България "има само  един месец, за да съсредоточи усилията си и да свърши огромна по  обем работа, за да представи доказателства на Европейската  комисия за това, с което се е заела".

"Ще направим каквото е  необходимо", уверява Плугчиева, на която премиерът Сергей  Станишев обеща пълна свобода, за да координира контрола над  употребата на средствата от европейските фондове от всички  министерства. Новият вицепремиер, наречен от българския печат  "Пожарникаря", се зае със задачата си незабавно, отбелязва  "Фигаро". Няколко министерства вече получиха критични писма, в  които се подчертават нехайството и арогантността, които проявили  някои чиновници. Скоро трябва да бъде приет закон за избягване  на конфликтите на интереси. Ще бъде създаден "черен списък" на  злоупотребилите с европейските фондове фирми, за да им бъде  забранен достъпът до нови средства, обяснява изданието.   

"Фигаро" пише, че след скандалите за корупция, които  доведоха миналия месец до оставката на министъра на вътрешните  работи Румен Петков, правосъдието също се раздвижи.   

"Ако някой, който и да е той, не си върши работата добре, ще  бъде незабавно сменен", предупреди на висок глас премиерът  Станишев. Изданието цитира министър-председателя, че тенденциите  все пак са положителни и че България не бива да бъде сравнявана с Швеция, а със самата себе си отпреди 10 години.    

Година преди парламентарните избори премиерът социалист трябва също така да се справя с битките за власт в управляващата тройна коалиция, посочва "Фигаро".  

Вестникът отбелязва в заключение: "Чуждестранните наблюдатели са категорични, че само един постоянен натиск от страна на Брюксел в съчетание с политика на моркова и тоягата може да гарантира конкретните резултати, които обещава София." 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай