Вежди: Повече бг музика по радиата

Вежди: Повече бг музика по радиата  | StandartNews.com

"Нека хубавата българска музика да звучи повече по обществените електронни медии, които се издържат от данъкоплатците", предложи вчера Вежди Рашидов на среща с някои от най-големите ни звезди в жанра. Те пък представиха на министъра на културата предложения за промени в закона за авторско право и сродните му права. Според тях доста от тематичните събития и най-вече концертите у нас са с неуредени авторски права.

"Време е да се направят промени в законодателството, които да предвидят занапред собствениците на залите, стадионите и всички останали места задължително да изискват от организатора договор за уредени права с авторите на изпълнените песни", коментираха творците. В министерството при Вежди дойдоха Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Митко Щерев и Тончо Русев - негови стари и добри приятели. В разговора участваха още Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Боил Банов - зам.-министър на културата и Георги Дамянов, шеф на дирекция "Авторско право и сродни права" към ведомството, ръководено от Рашидов.

"Хубаво и похвално е, че кметовете из страната организират големи празници и радват с безплатни концерти хората, но за съжаление немалък процент от тези прояви, финансирани от общините, са с неуредени авторски права. А това безспорно сериозно ощетява творците и вреди на музикалната индустрия", бяха категорични Васил Найденов и Митко Щерев. Топкомпозиторът предложи да се създаде музикална полиция, която да следи за спазването на законите и регламента.
Стефан Димитров изрази огорчението си от факта, че в радиата и по телевизиите у нас рядко звучи и се излъчва българска музика. "Като начало трябва да се говори за препоръчителна квота", коментира Вежди. И припомни, че тя е абсолютно задължителна, примерно, в Гърция и Франция. Той обеща скоро да бъде сформирана работна група под ръководството на заместник-министър Боил Банов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай