Силви Вартан – една любовна и музикална история

Силви Вартан – една любовна и музикална история | StandartNews.com

София. Когато в началото на 60-те години българската естрада прави първите си стъпки, и все още никой не е чувал за Мими Николова и Лили Иванова, едно красиво момиче, родено в планинското село Искрец, подлудява с песните си света. Силви Вартан е истинска рок звезда и музикален идол и заедно с „Бийтълс" славата й залива света.

През времето на желязната завеса в България не се говори за Силви Вартан. Тези, до които достигаха по някакъв начин вести за нейния живот и творчески успехи, дори не можеха да повярват, че тя е българка. В онези години някак си беше неестествено да си представиш, че първата френска рок певица е с български произход, че публиката изпада в екстаз на нейните концерти и че тя е част от най-популярната в света звездна двойка.

Днес Силви Вартан отдавна е част от самите нас. От първия й концерт в България през 1990 г. са изминали почти 25 години, но публиката все още помни емоцията на този концерт – просълзената Силви и песента „ Я, кажи ми, облаче ле бяло", която изправя всички на крака.

Силви избира да изпълни тази българска песен на първия си концерт у нас, защото тя е любима на нейния баща и емигранското им семейство. Те заминават за Франция в края на 1952 г., подгонени от следвоенните лишения. Независимо от световния успех, който втората й родина й осигурява, Силви никога на забравя България. Десетилетия по-късно, след повече от 60 години зад граница, тя все още си спомня своето детство и чувства първите си 7 години, преживени в малкото софийско селце Искрец не като спомен, а като своя истинска същност.

Едва 17 годишна в Париж, Силви започва певческата си кариера и само за две години се превръща в идол на Франция. Тя участва в телевизионни реклами и издава първия си албум - "Sylvie". Шест от общо 30-те песни влизат в Топ 20 на европейската класация. През 1962 тя пее песни на Пол Анка, излиза като подгряваща изпълнителка в зала „Олимпия", а Шарл Азнавур пише за нея прословутата "La plus belle pour aller danser". Един от нейните по-късни шлагери „La Maritza" е посветен на българската река – песен, напоена с печал и любов.

Кариерата на Силви е стремителна. Тя участва в голямо турне с легендата на френската естрада Жилбер Беко. Пее заедно с „Бийтълс", а през 70-те заедно с Джони Холидей събират за първи път в света 200 000-на публика. Силви се снима в култовия филм „Търсете идола" и е безусловно най-обичаната във Франция звезда. През април 1965 г. в църквата на градчето Локонвил в присъствието на над 2 хиляди фенове и 180 журналисти, Силви Вартан се омъжва за Жан Филип Сме, известен с артистичното си име Джони Холидей. С Джони стават известни като "Златната двойка" на тогавашното поколение. За Силви това е голямата първа любов, от която се ражда синът й Давид.

Заедно с Джони изнасят над 50 концерта в зала "Олимпия". Силви прави грандиозно световно турне от Франция до Япония, Чили, Аржентина, Уругвай. „Помня, че разписанието с полетите ми беше дълго поне два метра", споделя по-късно певицата. Силви е отдадена на Джони, но се оказва, че той не е добър баща и младата двойка се готви за развод. Холидей прави опит за самоубийство и Силви се връща при него. Следват много раздели и събирания, но през 1980 г. семейството им все пак се разпада. Междувременно те преживяват жестока катастрофа, при която Силви е обезобразена и само намесата на най-добрите американски пластични хирурзи успява да възстанови прелестното й лице. Защото Силви е не само музикален, а и секс символ. Фото сесиите на красавицата от 60-те и 70-те са съвсем истински – без наличие на фотошоп и друга намеса, а снимките й просто спират дъха на зрителите.

Емоционална и всеотдайна, отговорна и педантична Силви превъзмогва разпада на брака си и продължава кариерата си без Джони, с когото запазва приятелски отношения. Зад нея вече са 40 милиона продадени копия на албуми, 1300 песни, 2000 корици на списания, шест филма и хиляди разпродадени концерти.

При едно от своите турнета в Япония съдбата я среща с американския продуцент Тони Скоти и той се превръща в нейната зряла любов. Днес Силви Вартан е щастливо омъжена за Тони, който освен любов й дава спокойствие и стабилност, които винаги са й липсвали при Джони. Съдбата пожела мъжът, когото обичам, да работи в Лос Анджелис. Но моята публика и повечето от най-близките ми и любими хора са във Франция", признава певицата. От много години тя дели живота си между Франция и Америка. Независимо от това звездата признава, че нейните емоции са български и че всичко, което се е научила да обича, започва от България.

Вероятно за това Силви Вартан и Тони Скоти решават да осиновят българско дете. Днес дъщеря им Дарина е вече студентка в Калифорния, а синът й Давид я е направил баба. Внучката й – Илона, носи името на нейната майка и за радост на Силви с удоволствие учи български. В началото на демократичните промени у нас Силви и брат и Еди Вартан основават Асоциация „Силви Вартан за България", благодарение на чиято дарителска дейност в родилните отделения у нас работят 47 скъпоструващи кувиоза, спасяващи живота на недоносени деца. Заедно с това Асоциацията е един от основните дарители на Българския червен кръст и дава възможност за топъл обяд на бедните.

Силви Вартан не крие възрастта си - през лятото на тази година тя ще навърши 70. Независимо от всичко нейните творчески търсения не престават. В своята изключително дълга - над 50 годишна кариера, тя има не само върхове, но и спадове. Но днес тя е в страхотна форма и прави отново световно турне.

Силви Вартан продължава да бъде изключително уважавана звезда във Франция. Тя беше председател на журито за Мис Франция през миналата година, на нея бе оказана честта да запали Коледната елха в Брюксел. Заедно с активната й обществена дейност не спират й творческите търсения. След изключително успешното си шоу през 2010 г., изпълнявано в зала „Олимпия", Силви решава да обърне нова страница.

С най-новия си диск тя поднася приятна изненада на феновете си с рязък завой към американския блус и кънтри рок. Той е 40-ят поред и с него тя отново е номер едно във Франция. За албума „Силви в Нашвил" тя влезе в звукозаписното студио в сърцето на кънтрито - Нашвил, щата Тенеси (САЩ). Силви признава, че албумът й е плод на желанието да внесе динамика в спектаклите си и да се обърне към по-популярен стил. С него тя се връща във времето от преди близо 50 години, когато едва 20 годишна записва в Нашвил, в прочутото студио „RCA Victor Studios", заедно с музикални величия като китариста Чет Аткинс и Елвис Пресли. Певицата отново е на път и обикаля света в подкрепа на най-новия си албум.

На 24 април зала 1 на НДК в София очаква певицата за трети път. Силви ще пристигне в България направо от Япония. В деня преди концерта си Вартан ще представи на българската публика и втората си вече издадена в България книга „Дума по дума".

За сценографията и режисурата на концерта у нас се е погрижил лично Тони Скоти. Силви ще бъде на сцената с 8 музиканти, две беквокалистки и много светлини. Изключителната енергия на певицата обещава на зрителите да се подготвят за динамичен, бляскав и звезден спектакъл.

Концертът се организира от агенциите „БГ Саунд Стейдж" и „Кийн акст", а билети се продават в мрежата на Ивентим и на касите на НДК на цени от 40 до 100 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай