Международен форум-фестивал "Вселената на компютърната музика"

Международен форум-фестивал "Вселената на компютърната музика" | StandartNews.com

3 и 4 декември, 17:00 часа, Галерия УниАрт, Нов български университет

В галерия УниАрт, НБУ ще се проведе международен форум-фестивал ВСЕЛЕНАТА НА КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА, организиран от Департамент „Музика" и Учебно-практическо и изследователско звено за компютърно музициране и компютърна звукообработка на Нов български университет. Ръководител на фестивала е проф. д-р Симо Лазаров.

Фестивалът представя концертни програми с изпълнения на съвременна музика, съчетава практически демонстрации и обучителни курсове за свирене на електронни инструменти, като предлага разнообразна програма: уъркшоп за съвременна електронна музика, концерти с електронна музика, електроакустична музика, компютърна музика, музика за синтезатори и мултимедийни презентации.

През 1974 г. Симо Лазаров създава първото в България Студио за електронна музика към Българско национално радио, което ръководи повече от 25 години. Преминавайки през различни етапи на инженерното си и музикално образование в Прага, Братислава, София и Париж и концертирайки същевременно сам и с различни състави, той се изгражда и като водещ специалист в областта на електронната музика - изкуството, свързващо двете сфери от човешкия живот: музика и техника.
Обединявайки творческите дейности, Симо Лазаров работи в няколко направления: композиране и изпълнение на оригинална електронна, електроакустична и компютърна музика, музика за кино, театър, радио и телевизионни постановки, студийна и концертна дейност у нас и в чужбина, участие в наши и чужди фестивали и конкурси за електроакустична музика, както и създава първите български фестивали за електронна музика и мултимедия. Дискографията и библиографията му включват 8 книги, над 50 научни публикации, 9 дългосвирещи плочи, 22 CD албума, множество касетъчни компилации, както и издадената през 2004 от БНР и музикална къща SYNTHI MUSIC – Тел Авив антология от 30 компактдиска с авторска музика. От 2002 г. е артистичен директор на българското издание на Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика". От 2013 г. е председател на секция „Физическа, електро и музикална акустика" (ФЕМА) към Федерация на научно-техническите съюзи в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай