"Касабиан" забиват на Спирита довечера

"Касабиан" забиват на Спирита довечера | StandartNews.com

"Касабиан" са само част от програмата от втория ден на музикалния фестивал Spirit of Burgas, провеждащ се в морския град. Те ще излязат на сцената точно в 22, 30. Преди и след хедлайнърите  обаче ще има още куп други музиканти.

Ето и програмата за днес:

8 август
Главна сцена

19:20 - "Bobo & The Gang"

Бандата на Бобо е единствената инструментална хип-хоп група в България: симпатични, страшно добри софийски и пловдивски млади музиканти - рапърът Бобо, Яро - втори вокал, кийбордистът Ивайло Стайков, програминг магьосникът Борис Спасов, басистът Стойко Милев, барабанистът Росен Ватев, китаристът Ангел Дюлгеров. Свирят по клубове, джем сешъни и фестивали като "Спирита". Набраха сериозна скорост през миналата година, след като издадоха лимитирано DVD със студиен запис на 8 авторски парчета като част от проекта Studio Live. "Сърцето" на групарите е Борислав Димитров, изпълнител, продуцент и текстописец, измайсторил някои от най-слушаните парчета на Килата, Лора Караджова, Графа, Белослава. Но именно музикантски фънки групи като Free Style и Bobo & The Gang разкриват целия му потенциал на изключително кадърен, разнообразен и доста добър арендби и хип-хоп певец и MС.

20:45 - "Hayes & Y"

Официалното откриване на втория ден на феста ще бъде в ръцете на Hayes&Y. Малко след създаването си инди рок групата от София е забелязана от Георги Георгиев ("Остава") и се превръща в част от неговия лейбъл Homeovoxmusic. През декември 2014-та излиза първият албум на Hayes&Y с 4 песни, съпроводен с разпродадени клубни участия. Песните бързо излизат от границите на България и вече са пускани по над 40 английски радио станции, а видеото към сингъла "You Make Me Sick" се излъчва по MTV Adria. В началото на 2015-та групата получава покана за клубно турне с 6 спирки във Великобритания.

22:30 - "Касабиан"

5 суперуспешни албума, 13 спечелени награди, включително за "най-добра британска банда" и "най-добра група на живо" - така накратко медиите по света описват "Касабиан". Англичаните често са споменавани като една от най-добрите формации на ХХI век и неслучайно миналата година получават мечтаното обаждане - канят ги за хедлайнери на най-значимия фестивал в света, Гластънбъри. Събират се през 97-ма, за да преминат през няколко трансформации, преди да достигнат състава, който познаваме днес - Tом Мейган (вокал), Серджо Пицорно (китара, бек вокал, клавири и перкусии), Крис Едуардс (бас) и най-новият член на групата Иън Матю (барабани). Стилът им e бунтарски микс от алтернативен и инди рок, неопсихаделик и електронно звучене. Дебютният им албум "Kasabian" излиза през 2004-та. Следват "Empire" (2006), "West Ryder Pauper Lunatic Asylum" (2009), "Velociraptor!"(2011) и "48:13" (2014). На "Спирита" "Касабиан" включват в сета си кавъри на "The Doors" и Фетбой Слим.

00:15 - DJ SS

DJ SS е представител на дръм енд бейс лейбъла "Formation records" - най-дълго съществуващият в жанра, с 25 годишна история. Парти брендът е основна причина за разпространението на тази музика навсякъде по света. През годините мрежата от събития обхваща най-големите музикални форуми. Затова DJ SS ще върти винила и на плажа в Бургас.

01:30 - Calyx&TeeBee

Дуото Calyx и TeeBee е добре познато на феновете на дръм енд бейса с перфектно изпипаната си музика. За тях казват, че така както Микеланджело превръща камъка в скулптура, те откриват есенцията в жанра. Правят го вече 15 години с много енергия и визионерство.

02:30 - Дани Бърд

Дани Бърд също е от най-нашумелите имена в дръм енд бейса. Британският диджей и продуцент е смятан за един от пионерите на жанра. Той достига международно признание след дебютния си студио-албум "Supersized", който излиза през 2000-а. Парчета като "Shock Out", "From Bath With Love" и "Red Mist" му пробиват път напред. През 2010 г. излиза вторият му студиен албум "Rave Digger", обявен от критиката като един от най-горещите денс албуми. Третият е "Golden Ticket", който сам описва с три думи - "Liquid Jungle Funk".

03:30 - The Prototypes

"Прототипите" са от най-актуалните проекти на световната сцена. Момчетата тъкмо издадоха дебютния си албум "City of Gold", а ремиксите им на Ед Шийрън, Снуп дог, дон Диабло и още кой ли не, доказват, че са сред следващите големи звезди в световния афиш.

04:30 - Maztek

Няма да мине и без тежката артилерия в селекцията - Мазтек от Италия. Освен богатата палитра от лейбъли, за които той е издавал, доста често се занимава и с хип-хоп. Той е човекът, отговорен за една немалка част от инструменталите на DOPE D.O.D.

05:30 - Full Kontakt

06:00 - "EXo"

"Ексо" е южнокорейска група базирана, в Сеул - с участието на 12 души. Стилът им е аренби, поп и техно.

СЦЕНА "НА ТЪМНО"

19:00 - "Funkaround"

Групата "Фънкараунд" е сформирана през 2008-ма във Варна от Агоп Агопян, който е и основен генератор на идеи. Определят стила си като фънк рок. Репертоарът им включва изцяло авторска музика. Пролетта на 2014-а е знакова за тях, защото изкарват на бял свят първия си албум - 14 парчета с различни настроения. Имат материал и за втори, така че го очакваме скоро.

19:45 - "Rebelites"

"Революционерите" или "бунтарите", както е преводът на името, е българска реге банда, сформирана през 2011-та от двама братя - част от основателите на първата родна реге група "Root Souljah". Осемте й члена са обединени от любовта си към музиката на Ямайка. Творчеството им включва традиционни реге бийтове, премесени и с други музикални стилове. Текстовете са сериозни и често засягат проблемите на съвременното общество.

20:40 - "Северозападняците"

"Северозападняците" са етно-поп-ска-пънк фолк група с елементи на балкански хард кор. Всички са от Вършец. Част от тях са имали и продължават да имат други проекти.

21:30 - "P.I.F."

Рождена дата - 1992-а. Място - Варна: под името Resemblance. До 1999-а младите музиканти пеят на английски, като от същата година се подвизават в София под името P.I.F. (Patriots in Fashion) със сериозна заявка за намеса в новата българска рок музика още с дебютната си песен "Пътуване". Дебютният им албум излиза през 2000-та с хитове като "Колело", "Невидимо дете", "Пътуване", "Приказка", "Камбаните". За него получават наградата на ММ. Могат да бъдат определени като лирично агресивни, а музиката им - привидно кротка.

00:00 - "Ревю"

"Ревю" е от най-великите родни групи и любима на няколко поколения българи. Историята й започва още през 1985 г., когато Васил Гюров, Димитър Воев и Кирил Манчев създават "Кале". През 1988-а "Кале" се разпада, възкръсвайки малко по-късно в двете най-култови банди у нас за този период - "Ревю" с Милена Славова и "Нова Генерация". Днес в бандата са Кристина Серафимова-вокали, Веселин Йовчев-китари, Деян Драгиев-барабани и Васил Гюров-бас и вокали. Стилът им е пънк рок и ню уейв.

01:30 - "Conquering Lion"

"Conquering Lion" е дъб и реге формация от Македония. Първият им албум излиза през 2009-та, след което в продължение на 5 години бандата обикаля Балканите заради участия. Малко по-късно излизат още два албума - "Know Your Wisdom" (2011) и "Revelation" (2013). Били са на една сцена с Ману Чао, Ras Zacharri, Donald Minott.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай