Снежната стихия взе две жертви

Два влака със 111 пътници са блокирани в село без ток

Снежната стихия взе две жертви | StandartNews.com

София. Първите две жертви взеха студът, бурите и снежните виелици, връхлетели България. Премръзнал мъж на 73-години почина в линейката, изпратена да го спаси. При пожар, предизвикан от неизправна електрическа печка, изгоря жена във варненското село Снежино. Навсякъде в Югоизточна България има заседнали автобуси, влакове и автомобили. Варна пък бе сполетяна от невиждан потоп.    

Във вторник сутринта бе спасена родилка, блокирана от падналия сняг в кола край Аксаково. По данни на шефа на областната служба “Пожарна безопасност и спасяване” във Варна комисар Тихомир Тотев 12 души са били извадени от закъсали автомобили на различни места в града през нощта и сутринта.

В понеделник е бил получен сигнал на тел. 112 за бедстващи седем деца и 10 дървосекачи с три автомобила в землището на Лисово. На мястото били изпратени екипи на "Гражданска защита", на "Гранична полиция", на противопожарната служба, на пътното управление и полицаи от Свиленград.

Късно вечерта е бил прокаран път с фадрома до бедстващите. Те били превозени с полицейски автомобили до селото, а оттам - с линейки към свиленградската болница. В една от линейките е починал 73-годишният мъж от сливенското село Градец. Той бил в тежко състояние, открит премръзнал в изоставена хижа в местността "Далак бунар" край Лисово. Спасените, след преглед, са настанени в свиленградски хотел.

Продължава да е усложнена обстановката в Източна България и по Старопланинските проходи, съобщи бТВ, цитирайки инспектор Тодоров, дежурен в ГД ПБЗН. Над 120 населени места са без енергозахранване, има и доста пътни произшествия. На гара Радунци има два блокирани пътнически влака. Причината за спирането им е липсата на ток.

111 пътници са свалени на гарата, която се отоплява. В самото село няма електрозахранване. Друг влак е закъсал на гара Плачковци. 11-те пътници също изчакват на гарата.

Два автобуса с 37 пътници са закъсали в община Антоново. На място е пристигнала спасителна техника, която да им помогне. Има и закъсали камиони.

Старопланинските проходи, с изключение на Витиня и този между Бургас и Варна, са затворени. 

Междувременно заради студа и пороите учениците от Варна и Балчик излизат във ваканция.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай