Питаме кмета за частна заря

Сливенци в шок от фойерверки заради бомбите на Петолъчката

Питаме кмета за частна заря | StandartNews.com

Сливен. Богаташите в Сливен ще питат кмета за частна заря. Жителите на града пропищяха от богаташките фойерверки по време на частни партита. Почти всеки уикенд има илюминации, които обикновено започват около полунощ и будят хората.

Тези гърмежи буквално ни плашат, стресът от случилото се край Петолъчката е много пресен, коментираха жители на сливенски квартали и централната част. Те искат фойерверките да са в по-ранни часове и предварително да знаят за тях.

"Считам, че за подобни частни зари трябва да се иска разрешение от общината и полицията. Нужен е засилен контрол", заяви кметът на Сливен Кольо Милев. Той подчерта, че при подобни мероприятия трябва да се спазват строги мерки за безопасност, а илюминациите да са дело само на професионалисти. От такива зари може да се получи пожар, особено сега, когато на много места е обрасло с растителност и е горещо, каза градоначалникът. Според него за разрешение трябва да се прилага пълен набор от документи, а без разрешителен режим никой да не провежда заря.

Доскоро Сливен бе един от четирите града на България, заедно със София, Пловдив и Варна, където задължително имаше тържествена заря на всеки празник. Това бе така, защото в Сливен имаше военен щаб. След изчезването на Трета армия, обикновено заря правят богатите бизнесмени по случай сватби и рождени дни. "Стандарт" научи, че настоящ общински съветник е платил 15 000 лева за зарята по време на сватбата на неговия син. Местен бизнесмен пък извади 10 бона за илюминации по случай своя рожден ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай