НДК грейва като Лионската опера

Променяща се светлина ще показва кога има концерти и изложения

НДК грейва като Лионската опера | StandartNews.com

София. Националният дворец на културата ще заприлича на Лионската опера. Комплексът ще бъде облян от бяла светлина, която постепенно ще се "нажежава", когато има концерти, постановки и изложения. Пред централния вход на комплекса ще има алея на звездите, които гостуват в Зала 1, а вътре се предвижда изграждането на национален информационен център за културно-историческия туризъм. Това са само част от проектите, които новото ръководство на двореца обмисля, за да върне старата слава на едно от емблематичните места на София.

"Започваме да реализираме потенциала на НДК като културно средище със стратегическа локация", категоричен е Ивайло Георгиев, който преди два месеца бе назначен за председател на борда на директорите на НДК. Георгиев, Тодор Влайчев и Десислава Бинева са се заели с нелеката задача да превърнат двореца отново в любимо място на столичани. През последните години НДК загуби доходоносните паркинги и магазини и стана редовен домакин на изложения на чорапогащи.

"Спряхме изложенията, които рязко не съответстват на НДК като дворец на културата. Не смятаме, че той е тържище. Премахнахме външната реклама, защото не е и огромен билборд. Това ни лишава от допълнителни приходи, но има една мислена граница за образа на НДК, която не е добре да се преминава", обяснява Георгиев. По думите му изминалата година е била използвана за превръщането на НДК в модерна фирма. "След като колегите са приключили този етап, имаме много ясно виждане какво ще направим през следващите 3 години", посочи шефът на двореца. За целта в екипа са били привлечени и топмениджъри в управлението на недвижими имоти, счетоводството и маркетинга. Това си личи и от вече набелязаните проекти, за които ще се търси сътрудничество и с частния бизнес.

Алеята на славата например ще бъде изградена по подобие на емблематичната Кернтнер щрасе във Виена, където има звезди на всички световноизвестни композитори, живели в австрийската столица. Така, когато у нас гостува световна звезда, тя ще си получи своята звезда на славата пред НДК. За външното осветление също ще се търси сътрудничество с частни компании. "Когато вечер човек погледне НДК, вижда едно призрачно туловище, чиито контури се подават в мрака. До края на годината сградата на НДК ще бъде осветена, така че да се вижда отвсякъде", сподели Ивайло Георгиев.

Другият проект е изграждането на музей на НДК. Той ще бъде във фоайето на централната сграда и ще проследи историята на комплекса от самото проектиране и строеж до наши дни. Гостите ще могат да видят редица архивни инсталации, сред които и 30-годишната система за видеонаблюдение. Освен че ще запази марките "Салон на изкуствата", "Киномания" и "Коледния музикален фестивал", комплексът ще заложи и на конгресния туризъм. "Искаме да вдъхнем живот на тези зали, които много рядко се използват. Предвиждаме и по-гъвкава ценова политика за отдаване под наем", посочва Георгиев. Вече е започнало възстановяването и на амфитеатралната зала 2, където ще се изнасят театрални постановки и бутикови концерти. В зала 9 пък ще бъде изграден пресцентър, който ще се отдава под наем за пресконференции. "Нашата амбиция е да накараме хората да влизат в НДК дори когато няма събитие, и когато влязат вътре, да им е интересно и да има какво да правят", категоричен бе Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай