Форбс БГ: Банкерът Цветан Василев е най-влиятелната личност

Форбс БГ: Банкерът Цветан Василев е най-влиятелната личност | StandartNews.com

София. Най-влиятелната личност в България за 2013 г. е банкерът Цветан Василев, собственик на Корпоративна търговска банка. Следват го почетният председател на ДПС Ахмед Доган и варненските бизнесмени Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев. Така списание "Форбс България" подреди първите позиции в списъка от 50-те най-влиятелни българи за настоящата година, съобщи bTV. На шесто място е лидерът на БСП Сергей Станишев, а след него се нарежда депутатът Делян Пеевски. Собствениците на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев са на осмо и девето място. Десети е шефът на "Лукойл България" Валентин Златев.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на когото в миналогодишната класация на "Форбс България" беше отредено първото място, сега е на 11-о. Някои от влиятелните хора от първата десетка на 2012 г. сега са извън топ 50. Бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков например от четвърта позиция миналата година сега е изпаднал от класацията. В тазгодишната класация "Форбс България" е допуснало само двама представители на неправителствения сектор. Едва 14% са жени - дамата с най-предна позиция е кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която заема 29-ото място.

Бербатов най-голяма родна знаменитост

Димитър Бербатов, най-добрият български футболист от последното десетилетие, оглави първата класация на "Форбс България" за родни знаменитости. С това една от най-популярните и очаквани класации на престижното бизнес издание направи първите си крачки и у нас. "Форбс" Топ 70 на българските знаменитости следва методологията на американското издание и измерва периода 25.08.2012 до 25.08.2013 г. Критериите, по които е направено подреждането, са: успехи в областта, в която се изявяват; участие в проекти, различни от основната дейност - като благотворителност и други обществени каузи; честота на медийните изяви и активност в социалните мрежи. Според тези критерии в звездната класация попадат спортисти, музиканти, тв водещи и продуценти, актьори и режисьори, модели и артисти.

Бербатов е начело на класацията заради успехите си на терена и активностите на фондацията му. Той е и българинът с най-много последователи във Facebook. В селекцията не фигурират журналисти, които се занимават с новинарски и коментарни предавания, както и онези режисьори и продуценти, които не са медийно активни.

Топ 10 знаменитости на "Форбс":

1. Димитър Бербатов
2. Влади Ампов - Графа
3. Слави Трифонов
4. Григор Димитров
5. Мария Илиева
6. Ники Кънчев
7. Любо Нейков
8. Миро
9. Христо Стоичков
10. Лили Иванова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай