Десен кабинет може да стабилизира България

Десен кабинет може да стабилизира България | StandartNews.com

Реформаторите поставят много въпроси, но трябва да взимат и решения, казва Жозеф Дол

Президентът на Европейската народна партия Жозеф Дол дойде в България в разгара на преговорите за нов кабинет. Гостът се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а след това разговаря и с ръководството на Реформаторския блок. Пред "Стандарт" той коментира своето виждане за новото правителство и неговия състав.

Поведението на патриотичния фронт и техните изказвания не се вписват в нашите ценности

- Г-н Дол, видяхте се вече с голяма част от лидерите на политическите формации, които влизат в новия български парламент. Какви са Вашите впечатления от разговорите с тях?

- Честно казано не смятах, че лидерите на партиите тук толкова ясно осъзнават какви са отговорностите, които трябва да носят в следващите седмици. Предвид това, което се случва във и около Европа, наистина смятам, че тези лидери, с които се срещнах днес, са много отговорни.

- България се опитва да направи правителство. Вие какво мислите за бъдещия кабинет и с кого ГЕРБ трябва да се коалира, за да се постигне така желаната стабилност в управлението?

- Аз вече казах - за момента това, което виждам от изборните резултати, е, че трябва да има център-дясно правителство, защото няма друг вариант.

- Коалиция от две или три партии е по-приемлив модел на управление?

- Това те трябва да си решат. Аз не съм тук, за да казвам как трябва да се случват нещата. Дойдох да кажа: Бъдете внимателни, бъдете отговорни да понесете отговорностите си за това, което ще се случи в България през следващите две години.

- Като президент на ЕНП смятате ли поведението на Реформаторския блок за нормално в тази ситуация?

- Реформаторският блок е млад и те поставят много въпроси. Което е правилно, особено преди съставянето на правителство. Но след като са поставени тези основни въпроси, трябва да се вземат решения.

- Според експертите дори отсега един кабинет с реформаторите изглежда нестабилен, не смятате ли?

- Предвид това, което чух днес, смятам, че е възможно да се намери консенсус за стабилност. Не само чрез правителството. Ако се изберат две-три основни теми и въпроси, по които да има консенсус, и всички демократични партии да постигнат съгласие. Тогава смятам, че може първите две години да потръгнат нещата и след това работата да продължи. Трябва да бъде стабилизирана България.

- Трябва ли да има ограничен хоризонт на действие новото правителство - две, три години или цял мандат?

- Да, четири години, разбира се. Такива са правилата. И ако не се получат нещата, то тогава демократичното правило е да се организират избори.

- Появиха се информации или по-скоро слухове, че е възможно заради странните сигнали, които се дават, Реформаторският блок да бъде изключен от ЕНП. Можете ли да отречете тези слухове?

- Моля? Имаме много сериозни правила за влизането в ЕНП и за изключването. Но за момента изобщо не виждам защо да ги изключим. Решението да се участва или не в едно правителство в никакъв случай не може да бъде причина за изключване от ЕНП. Ние сме една демократична партия. В никакъв случай. За първи път чувам това твърдение и съм учуден.

Не обръщайте внимание на тези твърдения.

- Възможна ли е в България широка коалиция по европейски модел между леви и десни?

- Не, не смятам, че моментът за това е дошъл за България. Още трябва да узрее тази идея тук. Което не означава, че леви и десни не могат да работят заедно по различни теми.

- Не се видяхте с Патриотичния фронт, които бяха сочени за евентуален партньор на ГЕРБ.

- Не. Техните изказвания в парламента не са част от моите ценности и аз съм доста резервиран за тяхното участие. Решението да не се срещна с тях го взех лесно.

- Тоест, не ги одобрявате за партньор на ГЕРБ в бъдещия кабинет?

- Да и това го казах. Трябва да се спазват едни общи ценности задължително. Аз и в парламента казах, че поведението на Патриотичния фронт и изказванията на лидерите му не се вписват в нашите ценности.

- А как виждате евентуално участие в управлението на АВБ като лява партия?

- Г-н Калфин е приятел, с когото се познаваме отдавна. Много сме работили заедно, особено по въпросите, свързани с европейския бюджет. Той е много отговорен човек. И аз много го ценя него и неговата работа. Но партийните ви лидери помежду си трябва да решат как могат и как искат да работят. Не е моя работа да казвам. Аз не бих искал българите да останат с усещането, че съм дошъл тук да кажа кой какъв министър трябва да е. Или кой да поеме този или онзи ресор. В никакъв случай не е така.

- За първи път преди два дни г-н Борисов допусна, че може той да не е премиер. Вие как гледате на подобна възможност?

- Това, че г-н Борисов е допуснал да не бъде премиер, дори не съм го чул. Откакто съм тук, аз знам, че при създаването на кабинет от ГЕРБ г-н Борисов ще бъде министър-председател. Той е лидер на партията, която е спечелила най-много гласове на изборите. Никой от хората, с които се срещнах, дори не е поставил под въпрос неговата кандидатура.

- Това беше преди време условие на реформаторите.

- Да, но това беше отдавна, още от вечерта на изборите.

- Чака ни тежка зима и ние си го знаем. Какви обаче са заплахите пред Европа, които могат да рефлектират и у нас?

- Какво имате предвид?

- Кризата в Украйна, заплахата от ислямска държава, проблема на България с бежанците.

- Точно в тази връзка ксенофобни изказвания не могат да бъдат приемани. Трябва да работим добре със съседите си в Европа, както и със съседите на България. Предполагам, че се досещате какво искам да кажа. Изобщо не ни трябват тези провокативни изказвания.

- Кога се надявате България да има ново правителство?

- Сега отивам на среща с президента Росен Плевнелиев, но знам, че следващата седмица има консултации при държавния глава. Тогава се дава и мандатът, на 5 ноември, ако не греша. И след това има срок от седем дни. И се надявам, че добре ще се случат нещата за българския народ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай