Клип нарочи швед за взрива в Сарафово

Свързват атентата у нас с разстрела в Тулуза

Клип нарочи швед за взрива в Сарафово | StandartNews.com

София. Кой взриви автобуса с израелски туристи на летище Сарафово на 18 юли? Засега разследването не може да отговори на този въпрос. До момента са разпитани около 60 човека. Постоянно върви обмен на информация с оперативните служби на други държави.

В същото време в интернет се върти клип, който величае саможертвата на шведския гражданин Мехди Газали, станал камикадзе на българското летище в името на Аллах. Според видеото дългокосият мъж, заснет от камерите в Сарафово, е точно Мехди. Версия, която засега не се потвърждава от участниците в разследването.  

Четирима чужденци са заподозрените като съучастници на камикадзето от Сарафово. Двама шведи, австриец и французин са на мушката на разследващите, научи "Стандарт". Паралелно се проверяват и други 8 чужди граждани, за които се предполага, че може да са пряко или косвено свързани с терористичния акт. От окръжната прокуратурата в Бургас обаче категорично отрекоха до момента официално да има заподозрени лица. Същото направи и разследващият случая следовател Георги Илиев.

Поддръжниците на световния джихад обаче нямат колебание кой седи зад взрива.

Според клип, който е пуснат в нета още на 19 юли, ден след атентата, самоубиецът от Сарафово е шведският гражданин Мехди Газали. За видеото с възхвалите за скандинавеца с алжирска кръв пръв спомена радикалният сунитски шейх Омар Бакри, който се крие из Северен Ливан. "Това е моят ученик от времето в Лондон, чийто прякор е Абу Ахмед, но той има и друг прякор. Говоря за този човек, който бе сниман да се разхожда на летището", заяви Бакри пред столичен вестник. Според него видеото е "дело на братята във Великобритания". Филмчето с дължина 2 минути и 40 секунди е озаглавено "Мехди Газали Абу Сухаиб ал-Джаза'ири (Алжиреца), страшилище за евреите". Още в началото се обявява, че взривът в Бургас е "операция на нашия брат".

Под съпровода на откоси от автомат клипчето разказва за пътя, който Мехди извървява, за да стигне до желанието си за самоубийство с цел да покоси невинни израелски жертви. Присъстват снимки от детските и юношеските му години, след което идват кадри преди и след престоя му в американския затвор Гуантанамо.

Под видеото има препратка към известен интернет форум на глобалния джихад, където се допълва биографията на Газали. Посочва се, че през 2002 г. той е заловен заедно с група бегълци от крепостта на Осама бин Ладен - Тора Бора, след като американската армия превзема укреплението.

Случайно или не, се прави връзка с убийства през месец март във френския град Тулуза, където друг млад французин с алжирска кръв на име Мохамед Мера застреля седем души, преди самият той да бъде убит. Жертвите са войници, а също и три еврейски деца и техен учител към еврейското религиозно училище. Публикацията на форума гласи: "Вчера беше Мохамед Мера, днес е Махди ал-Газали, а утре ... кой знае?" Авторът е категоричен: "Тази операция носи отпечатъците на "Ал Кайда", а не на шиитите". Въпросните шиити са явно ливанската Хизбула и техните спонсори от Иран, които са сочени за извършители на атентата на летище Сарафово от различни международни медии и държавни служители от Израел, Великобритания и САЩ.

Досега в историята на "Ал Кайда" няма случай, когато терористите са обявили някого за мъченик и са му направили посмъртно видео, после да се окаже, че той не е извършил кървавото злодеяние или пък е останал жив, категорични са експерти по антитероризъм. Ако Мехди е на този свят, задължително досега щеше да опровергае видеопомена.

Обичайно за подобни случаи, новината е подета по всички най-важни сайтове, спадащи към огромния медиен пропаганден апарат на глобалния джихад. Веднага се появяват и множество поздравления и догадки, някои от които активно спрягат кървавата саможертва на 33-годишния Газали за дело на местния клон на "Ал Кайда" на Арабския полуостров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай