Уникална "Кармен" на 6-метрова въртяща се сцена в Операта

Уникална "Кармен" на 6-метрова въртяща се сцена в Операта | StandartNews.com

Уникално зрелище ще гледат меломани от България и Европа на 3, 4, 5, 9, 11 и 12 ноември в Софийската опера. Тогава са премиерите на "Кармен" - великата творба на Жорж Бизе. Пламен Карталов, шефът на трупата, е направил спектакъл, напълно достоен за легендарния автор и за славата на най-известната бунтарка в сериозния жанр.

Академикът, чиито постановки са запазена марка не само по нашите географски ширини, за пореден път перфектно придава на класиката аромат на кино. "Кармен е трагедия на личността", казва Карталов и интерпретира историята по Проспер Мериме за любов, смърт и непокорство тъкмо като антична фреска. Кармен е подвластна на съдбата, но влиза във фатален дуел с нея, за да воюва за свободата и любовта си - по-значими от живота й.

"Поривите й за независимост я превръщат в жертва. От самото начало е обречена над всичко - защото не се вмества в рамки. Сама избира, сама определя поведението", категоричен е режисьорът. Нейната гордост е наказана и заради съвестта й, която постоянно търси промяна с непозволени от статуквото дързост и предизвикателство. Но каквото и да прави, няма как да избяга от кармата си. Неслучайно всичко се разиграва върху 6-метрова въртяща се сцена -кръгът е анализиран от Карталов като геометрична фигура, наследство от древногръцкия канон /заедно с квадрата/ в скулптурното мислене за пропорциите на човешкото тяло.

Арената е хармонична връзка за трите основни действащи лица, вплетени чрез емоции и интриги в либретото. Около нея ще има три амфитеатрални трибуни. Певците в хора излизат с маски, излъчващи бездушието - като контрапункт на страстите, които раздират сърцето и битието на Кармен. Хорът е особено важен и силно изявен колективен персонаж. Останалите герои - Данкайро, Ремендадо, Фраските, Мерцедес и епизодичните за действието Моралес и Цунига, са символи от общата картина - визуално вибрираща с безгрижието и виталността. Трите Мойри нажежават в още по-активна степен усещането за античната неизбежност на фортуната. Така Карталов постига виртуозно преливане между древногръцката драма, френския реалистичен театър и японския "Но" - далеч от клишетата, далеч от вече видяното.

В ролята на Кармен влизат три страхотни дами.

Надя Кръстева пее на 3, 5 и 9 ноември. Световноизвестната българка е разместила международните си ангажименти, за да пее в родната си София. Двамата с Карталов са заедно още от представленията на "Опера на площада" през 2003-а. Тъкмо тогава тя дебютира като Кармен на "Батемберг". А в началото на 2017-а Надя беше в София за "Самсон и Далила". След "Кармен" лети за Лондон - за "Риголето" в "Ковънт гардън". Сръбското мецосопрано Саня Анастасия излиза на 4 и 11 ноември. Талантливата солистка на Софийската опера Гергана Русекова пък обира овации на 12 ноември. Като Дон Хосе гледаме най-добрите тенори на националната ни трупа - Костадин Андреев (3, 5 и 9 ноември), Мартин Илиев (4 и 11 ноември) и Даниел Дамянов (12 ноември).

Като Микаела се изявяват сопраните Цветана Бандаловска (3, 5 и 11 ноември) и Ирина Жекова (4, 9 и 12 ноември). Баритоните Бисер Георгиев и Веселин Михайлов ще са Ескамилио. Художник е Миодраг Табачки, автор на костюмите е Християна Михалева-Зорбалиева. Хореографията е на Антоанета Алексиева и Светлин Ивелинов. Особено атрактивни са премиер солистите Росен Канев, Кирил Иванов и Матю Уитъл. Диригент на първите спектакли е младият японец Кейтаро Харада, който прави кариера в САЩ, а през 2018-а ще ръководи бг турнето на „Кармен" в Страната на изгряващото слънце. На последните две дати палката ще поеме Григор Паликаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай