Именити музиканти огласят Града на липите

Именити музиканти огласят Града на липите | StandartNews.com

Стара Загора. За втора поредна година Градът на липите ще бъде домакин на камерно-музикалния фестивал „Европейската музикална традиция и младите таланти". Официалното откриване е в сряда вечер в залата на Старазагорската държавна опера с концерт на Et Arsis Piano Quartett.

 

Съдбата събира две старозагорки – сестрите Христина Танева (пиано) и Велислава Танева, един литовец - Айнис Касперавичус (виола) и един испанец - Диего Хернандес Суарес (чело). Те са учили в Германия и там създават този квартет, който взривява публиката по световните музикални сцени. Сестрите Велислава и Христина Таневи са възпитанички на Националното училище за музикални и сценични кадри „Христина Морфова" в Стара Загора. Тяхна е идеята Et Arsis Piano Quartett да гостува и в родния им град. Проектът е подкрепен от общината, Старозагорската опера и художественото училище.

 

Фестивалната програмата включва общо три камерни концерта. През втория ден зрителите ще чуят дуета проф. Дора Бръчкова – цигулка (България) и проф. Татевик Мокацян – пиано (Армения).

 

В последния ден на феста на Et Arsis Piano Quartett и ще партнира проф. Едуард Брунер - кларинет (Швейцария). И двата концерта са в камерна зала на регионална библиотека „Захарий Княжески".

 

Проф. Мокацян, проф. Брунер и проф. Бръчкова ще проведат и майсторски клас за талантливи млади български инструменталисти и камерно-музикални ансамбли от средните училища по изкуствата в страната и Националната музикална академия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай