Душата на "Ийгълс" отлетя

 Душата на "Ийгълс" отлетя | StandartNews.com

Китаристът вокал и Дон Хенли създават най-големите хитове на калифорнийците

Глен Фрей почина в Ню Йорк на 67 след дълго боледуване

Черната серия, която отне на света за по-малко от месец Леми Килмистър и Дейвид Боуи, продължава. В понеделник в Ню Йорк почина Глен Фрей, основателят на "Ийгълс". Информацията за края на 67-годишния китарист дойде от официалната страница на групата в интернет. Съобщението е подписано от роднини и близки на музиканта, както и от останалите трима участници от последния състав на "Ийгълс" - Дон Хенли, Джо Уолш и Тимъти Шмит. По думите им, Глен е водил последните седмици мъжествена борба с болестта си, но е починал от усложнения на остър язвен колит и възпаление на белите дробове. Семейството и музикантите благодариха на всички, които "са се надявали и са се молили за неговото оздравяване". "Той беше като брат за мен, ние бяхме семейство - и като повечето семейства, имахме някои спорове. Но връзката, която изградихме преди 45 години, никога не прекъсна. Дори през 14-те години, когато "Ийгълс" бяха разделени", коментира Хенли.

През 60-те Фрей е от ярките представители на ъндерграунда в родния Детройт и още в училище свири в група. Заедно с Хенли основават "Ийгълс" през 1971-ва, когато мениджърът Джон Бойлан измъква Глен, Бърни Ледън и Ранди Майснър от техните предишни групи. Последните двама са за кратко барабанисти, докато Фрей се обажда на Дон Хенли, когото е срещнал в нощен клуб в Лос Анджелис. Te акомпанират на Линда Ронщад на двумесечно турне, след което решават да създадат собствена банда. Често оприличават тандема на американските Джон Ленън и Пол Маккартни. Двамата фронтмени си разделят вокалните задължения - мекият глас на Фрей осигурява перфектен контрапункт на дрезгавината на Хенли, смятат критиците. Те създават хитовете един след друг - One of These Nights, Best of My Love, New Kid in Town, Life in the Fast Lane, Take it Easy - с Джаксън Браун, Tequila Sunrise и, естествено, Hotel California. Хенли е вокалистът, а Фрей е и съавтор на текста. Техният албум "Their Greatest Hits" (1971-1975) е разпродаден в САЩ в тираж от 29 милиона екземпляра. С това отстъпват само на краля на поп музиката Майкъл Джаксън и неговия "Thriller".

Общият брой на издадените по света дискове на групата превишава 100 милиона. С пет сингъла номер едно и четири на втора позиция, "Ийгълс" са сред най-успешно записващите изпълнители от 70-те и едни от гигантите на рока. Разделят се през 1980 г., но отново се събират през 1994-та. Фрей обясняваше раздялата с думите: "Хотел Калифорния", високите очаквания и силният натиск доведоха до разпада". Тогава Хенли произнесе прочутите думи, че "Ийгълс" ще се съберат отново, "когато адът замръзне". Това се случи 14 години по-късно. "Hell Freezes Over" стана заглавието на албума, с който бандата се завърна. Заради болестта на Фрей, групата отложи през декември участието си в церемонията, на която трябваше да получи престижна награда за цялостно творчество в център "Кенеди". "Ийгълс" са носители на шест награди "Грами", включително за "Диск на годината" през 1977-ма за "Hotel California". "Тези факти звучат изумително, човек може да откачи. Но докато продължавам да си хвърлям сам боклука, да чистя след кучетата и да водя децата на училище, имам перспектива", казва Фрей пред списание "Ролинг стоун" през 2012-та. Китаристът и основател на "Ийгълс" направи и солова кариера, а някои от най-известните му парчета озвучаваха филми и сериали. В средата на 80-те записва песента "The Heat is On" към комедията с Еди Мърфи "Полицаят от Бевърли хилс", която се превръща в най-големия солов хит на музикант от "Ийгълс". Фрей има и епизодични актьорски изяви. Една от тях е в сериала "Маями вайс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай