90 милиона гледаха Виенската филхармония

Густаво Дудамел бе най-младият диригент на Виенската филхармония

90 милиона гледаха Виенската филхармония | StandartNews.com

Прочутият традиционен новогодишен концерт на Виенската филхармония отново развълнува не само 700-те избрани гости в Златната зала на виенския Музикферайн, но и милиони в Австрия и по света. Това необикновено събитие, което е един от културните символи на Нова година, привлече около 90 милиона телевизионни зрители в над 50 страни.

2017-та е особено специална за Виенската филхармония - навършват се 150 години от премиерата на най-популярния валс в света – "На хубавия син Дунав" на Йохан Щраус- син, който традиционно се изпълнява на бис на тези концерти. Залата бе украсена с 30 000 стръка цветя, отгледани във виенските общински оранжерии. А в спектакъла непрекъснато се редуваха изящните валсове и балетни танци, изпълнени от балерини и балетисти от Виенската опера. А на мултимедиен екран бе показан филм, който "разведе" публиката из страхотни места на австрийската столица, където продължават да се правят обувки за виенските валсове.

След края на концерта всеки си взе цвете за спомен от пищното културно тържество. А силно аплодирана бе първата цигулка в оркестъра: българката - Албена Данаилова, която е концерт-майстор на филхармонията от 2011 г.
Прочутият спектакъл бе дирижиран под палката на 35 годишния маестро от Венецуела Густаво Дудамел. Той е най-младият диригент в 76-годишната история на новогодишните концерти във Виена. Маестрото вече е записал името си сред исторически фигури, като Клеменс Краус, Херберт фон Караян, Лорин Мазел, Зубин Мета, Николаус Харнонкурт, Клаудио Абадо, Жорж Претр, както и първия неевропеец, дирижирал на тези концерти – Сейджи Озава. Густаво започва съвместната си дейност с виенската филхармония още през 2007 г., когато дирижира оркестъра за първи път на фестивала в Люцерн. През 2012 г. Дудамел бе основната фигура в Летния концерт в двореца Шьонбрун, а две години по-късно изведе състава в Япония на традиционната седмица на Виенската филхармония, провеждана там. Една от каузите, за която маестрото работи всеотдайно, са проектите "El Sistema" в родината му и младежкият оркестър на Лос Анджелис (YOLA), които са свързани с музикалното образование на децата, тъй като според него „класическата музика е движещата сила на социалните промени в обществото".

Ден след края на концерта, който завършва с марша "Радецки", започва надпреварата за билетите за следващия на 1 януари 2018 г. - толкова елитен и труден е достъпа до спектакъла. Понеже пропуските са много малко в сравнение с желаещите, те се теглят с томбола. Цените са между 35 евро и 1090 евро.

Първият новогодишен концерт се провежда във Виена през 1939 г. на 31 декември в навечерието на новата 1940 г. Негов диригент е дългогодишният ръководител на Виенската филхармония Клеменс Краус (1893-1954). Краус, който е един от най-големите защитници на творчеството на династията Щраус, продължава традицията до края на Втората световна война. През този тъмен период на австрийската история музиката на Йохан Щраус баща и син означава напомняне за Австрия, която по това време е лишена от правото си на съществуване като самостоятелна държава, че трябва да опази наследството си.

И днес музикантите на Виенската филхармония се стремят да бъдат не просто изпълнители на гениална музика, а и музикални посланици на страната си. Всяка година на първи януари те изпращат до целия свят новогодишни
пожелания от брега на тихия син Дунава за надежда, приятелство, радост и мир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай