Вторник,

Русофили вдигнаха паметник на Скобелев

От: Failed to load user -
2905
Русофили вдигнаха паметник на Скобелев
A
A
A

Стара Загора. Паметник на един от легендарните пълководци в Руско-турската освободителна война - генерал Михаил Скобелев, ще бъде открит в събота в Казанлък.

„Белият" генерал или Ак-паша,както са го наричали и своите, и враговете, с огромен принос за победните битки над турците край Плевен, Шипка и Шейново и др. Монументът, който струва над 120 хил. лв., бе изграден по инициатива на Национално движение „Русофили" изцяло от дарения за 135-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Проектът на паметника, бронзова фигура в цял ръст на руския пълководец върху гранитен капител, е на арх. Венцислав Йочколовски. Самата скулптурна фигура на генерала е на българския художник Ангел Спасов и се съхранява в Панорамата „Плевенска епопея 1877 г." С разрешение на Министерството на културата за изработката на паметника от нея е направена една единствена отливка.

Официалното откриване на паметника ще бъде в деня на 10-ия юбилеен събор на приятелите на Русия – 7 септември. И тази година край язовир „Копринка" се очаква да се съберат около 10 хил. души, много от тях работили или учили в Русия. Пак традиция мнозина наричат събора „Малката Бузлуджа", тъй като голямата част са симпатизанти на БСП и левицата. По предварителна информация съборяните очакват и лидера на българските и европейските социалисти Сергей Станишев, и бившият президент Георги Първанов. В последните дни между двамата отново прехвърчаха искри и много вероятно е те да се разминат като изберат едно от двете събития.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички