Мигранти подпалиха влак край Идомени

Мигранти подпалиха влак край Идомени | StandartNews.com

На железопътната линия край Идомени /Сухово/ се сбиха две групи мигранти – афганистанци и кюрди. При сблъсъка е запален един вагон на близката влакова композиция, която е била и замеряна с камъни.

Гръцката полиция се е намесила незабавно и е овладяла ситуацията, съобщава БГНЕС.

Припомняме, че ново напрежение възникна в края на миналата седмица на гръцко-македонската граница по вина на Атина. В неделя хиляди мигранти с викове „Аллах Акбар" нападнаха с камъни македонските и европейски граничари, които пазят македонско-гръцката граница.

Нападателите бяха отблъснати с цената на десетки ранени от страна на македонските сили.

Брюксел поиска на 11 април 2016 г. от Гърция незабавно да изпрати мигрантите от Идомени /Сухово/ в предназначените за целта лагери във вътрешността на страната. ЕК също така призова неправителствените организации, които активно подпомагат мигрантите, да спрат да ги заблуждават с невярната информация, че могат да преминат гръцко-македонската граница.

Едно подобно преминаване обаче ще бъде грубо нарушение на постигнатите на 7-8 март договорености на срещата на върха на ЕС, които гласят, че Балканският маршрут е затворен за мигрантите от Гърция и те не могат да го използват, за да достигнат до Европа.

Македонският президент Георге Иванов пък призова снощи гръцките власти да сътрудничат и да започнат да изпълняват решението от Брюксел за закриване на Балканския маршрут. „Ако Гърция сътрудничи, няма да има инциденти и т.нар. доброволци няма да манипулират мигрантите в лагера Идомени /Сухово/", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай