2000 българки са лични асистенти в Австрия

2000 българки са лични асистенти в Австрия | StandartNews.com

Пловдив. В Австрия българките са четвъртата по численост група на социалните асистенти - около 2000. Това се дължи на недостатъчното владеене на езика и трудно преодолимата бариера, съобщиха от проекта "БИД- Квалифициране на лични асистенти на възрастни хора на немски език", който бе представен днес в Пловдив.

Проектът е с цел повишаване на знанията, а оттам и уменията на личните асистенти.

Удължаването на живота, оттам застаряването на все по-голям дял от населението на Германия и Австрия доведе до постоянно увеличаващо се търсене на помощници за възрастните хора.

Работата на социалния асистент пък, от друга страна, е добра възможност за възнаграждение, което у нас трудно може да се добие, особено пък когато става дума за жени на и над средна възраст.

Самоучители по немски език, материали с подробна и изчерпателна информация, свързана с работата и живота в Австрия и Германия, правна и административна информация, терминология, свързана с ежедневните задължения- всичко това ще бъде публикувано на сайта на проекта и ще може да бъде сваляно съвсем безплатно от потребителите.

Проектът е финансиран от Европейската комисия по Програма " Учене през целия живот" и от австрийското Федерално министерство на образованието, изкуството и културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай