Мирела се прицели в рекорда на Стефка (ОБЗОР)

Мирела се прицели в рекорда на Стефка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Мирела Демирева заслужено спечели приза за Спортист на годината. Сребърната медалистка от олимпийските игри в Рио получи наградата от председателя на БОК Стефка Костадинова на бляскава церемония в НДК. Преди да се появи на сцената, световната ни рекордьорка в скока на височина пожела на Мирела да надмине постижението й. "В нея виждам себе си. Моят рекорд някой ден ще падне и искам точно тя да го подобри", заяви Стефка Костадинова.

Самата Мирела призна, че от малка се точи за постижението от 209 сантиметра. "От малка искам да скоча световния рекорд на висок скок. А и винаги си казвам: "защо пък не", сподели развълнуваната Мирела. "Изключително съм благодарна, че ми беше даден шансът да вървя по своя собствен път", сподели спортист номер 1 на България за 2016. "Много хора имат принос за всичко това, което ми се случва. Благодаря и на себе си, защото никога не загубих вяра и продължих да се боря. Смятам, че съм доказателство, че когато човек получи шанс, той може да постигне мечтите си. Вярвам, че най-доброто за всички нас предстои", заяви развълнуваната победителка. Тя обаче призна, че все още не се е излекувала от травмата си. "Тренировъчната ми програма не започна по план. Оказа се, че контузията от Рио е доста по-сериозна. Тогава при третия опит на Олимпиадата се оказа, че малко съм разрушила кръстните си връзки на коляното. Докторът ми забрани да имам всякакви болки, тъй като рискуваме много", добави тя. "Скачането засега ми е забранено, което на мен много ми не ми харесва", добави Демирева.

Иначе на второ място в класацията застана Елица Янкова, която взе бронз в Рио. Състезателката по борба обаче иска много повече от следващата олимпиада в Токио. "Първо злато от европейско и световно, а после и от Токио", заяви с усмивка 22-годишната боркиня. "Но нека не избързваме. Изключително щастлива съм, че попаднах в тази класация. Това бе една голяма мечта да постигам тези върхове. Искам да благодаря на президента на федерацията по борба Валентин Йорданов. Исках твърде много този медал и затова се върнах с него", сподели Елица, която бе наградена от министъра на спорта в оставка Красен Кралев.

Носителят на Световната купа по сноуборд Радо Янков бе трети. "Винаги, когато финиширам, казвам на камерата: "Българите можем!", сподели Янков. "За мен е чест да получа това отличие. Искам да благодаря на моя треньор Георги Атанасов и на Мартин Еремиев, които много ми помогнаха през последните години. Наградата е една оценка за мен, за моя екип и за работата ни", обяви Янков.

Иначе церемонията мина спокойно като водещи бяха Ивет Лалова и Владимир Николов. Спортистите, които не успяха да присъстват на церемонията бяха направили видео поздравление с изключение на Григор Димитров.

Ина Ананиева: Заслужаваше си всяко едно изпитание

Заслужаваше си всяко едно изпитание, обяви треньор номер 1 на годината Ина Ананиева. "Олимпийският медал коства много стрес и много отрицателни емоции, не са само положителните. Но след бронза, остава само хубавото чувство", сподели развълнуваната треньорка. Наскоро тя обяви решението си да се оттегли от художествената гимнастика и заяви, че наградата "Треньор на годината" вероятно е последното й голямо отличие. "Цената е висока, но всеки състезател и треньор е наясно с какво ще се сблъска. Ако трябва да се върна преди 7 години, ще мина по същия път, без да се замислям", сподели треньорката на ансамбъла, който пък спечели приза "Отбор на годината". "За нас е огромна чест, че печелим тази награда за трети път", заяви Ренета Камберова, която получи приза от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. "Безкрайно много обичам момичетата и винаги ще ги подкрепям. Има неща, които много ще ни липсват. Основното е, че няма да играем за България. Тя винаги ни е карала да се чувстваме специални", добави тя. "Златната резерва" Любомира Казанова пък използва церемонията за "Спортист на годината", за да изиграе последното си съчетание под музикалния съпровод на "Легендите".

Кралев: Благодаря на всички вдъхновили българите

Министърът на спорта Красен Кралев честити на състезателите, които попаднаха в Топ 10 за 2016-а година, както и на всички останали, наградени онзи ден. Той изказа благодарност и към други наши спортисти, които не попаднаха на челните места в анкетата сред журналистите, но "благодарение на тях се разявява българския флаг". "Поздравления за Мирела Демирева, ансамбъла ни по художествена гимнастика, Ина Ананиева, Ружди Ружди и Ивайло Иванов. Както и за всички, които намериха място сред най-добрите 10 за 2016 г. Благодаря на всички, които със своите победи радваха цяла България и бяха вдъхновение за много деца и младежи да се запалят по спорта и да последват техните стъпки", написа Кралев. "Има обаче и други спортисти, които заслужават място в десетката и аз искам да им благодаря, че благодарение на тях се развява българският флаг. Не може да не отбележим прекрасното представяне през годината на Невяна Владинова (7-ма ОИ), световните шампиони Владимир Вълев (кикбокс на WAKO стил К-1 ) и Благой Иванов (ММА), Антоанета Бонева (златен и сребърен медал на Европейско първенство по спортна стрелба), европейските шампионки по бокс Севда Асенова и Деница Елисеева и момичетата от националния ни отбор по бадминтон, който начело с олимпийките Линда Зечири и сестри Стоеви спечели сребърен медал на Европейското отборно първенство. Както и много други, които не жалиха сили, за да прославят името на България", добави Кралев.

Боян Петров иска да почне на чисто

Алпинистът Боян Петров, който спечели 7-о място в най-престижната спортна класация в България, заяви, че иска да започне на чисто новата 2017 г. През лятото той претърпя тежка катастрофа и имаше сериозна опасност за живота, но сподели, че иска да остави тази трагедия в миналото. "Всичките драми и страдания вече са зад гърба ми. Искам да забравя всичко, така че отвътре да я няма спирачката от това, че ме очаква друга катастрофа или някаква драма. Затова ръкоплясканията предпочитам да не ги чувам", сподели алпинистът. "Искам да тръгна на чисто през 2017 година. Вече почнах да тренирам. Засега се движа с малки крачки, след това с по-големи. До края на февруари ще кажа как се чувствам и ще обявя какви са плановете ми. Не искам да предизвиквам съдбата, но ако се възстановя напълно, ще атакувам отново поне три 8-хилядника. Катастрофата ме върна с месеци назад в подготовката ми и не искам да се катеря, ако не съм напълно подготвен", обяви Боян Петров.

Преди да говори преди медиите обаче Боян Петров се ядоса и скара на младеж, който си бе позволил да запали цигара във фоайето на НДК. Алпинистът му направи забележка, но момчето не го послуша. Все пак, след ново подканяна от страна на Петров, цигарата бе загасена.

Ивет си пожела 4 място в Токио

"Това четвърто място винаги ме преследва, но ако съм 4-а и на Олимпиадата в Токио през 2020 г., ще бъда истински щастлива", заяви с усмивка се най-бързата бяла жена на планетата Ивет Лалова. Тя остана в подножието на върха в класацията за "Спортист на годината", но вече седем пъти попада в нея. "Не бих заменила нито една от седемте статуетки за едно първо място", категорична бе финалистката на 200 м на Олимпиадата в Рио. "Това показва моето постоянство. Пожелавам си още 7 години да попадам в класацията. А и Мирела Демирева бе моят голям фаворит днес. Тя напълно заслужи наградата", категорична бе Ивет, която бе и водеща на церемонията заедно с Владимир Николов. "Единственото нещо, което ме остави на пистата, е любовта на хората и любовта на близките ми", сподели двойната вицешампионка на европейското първенство в Амстердам тази година. Тя разкри и плановете си за следващия сезон. "Ако продължавам да съм толкова гладна за успехи, ще стартирам още през зимата. В нашия спорт вече има нови лица и трябва да постигаме нечовешки времена, за да се класираме за финали. Но ето, че аз все още съм на върха и показвам на конкурентките си, че няма да се откажа лесно", заяви с усмивка Ивет.

Дано успея да донеса световната титла

в България, обяви Кубрат Пулев след като получи наградата си за 6-о място в анкетата "Спортист на годината". "Искрено съм щастлив, защото съм сред много шампиони. Искам да стисна ръката на много от спортистите, които не познавам лично. Изживявам всеки успех на българите със сърцето и душата си. Всеки път се радвам страшно много, когато чуя химна заради някой друг спортист", заяви с гордост Кубрат.

Ружди е много горд с наградата

за Спортист номер 1 с увреждания за 2016 г. "Тя показва, че съм направил нещо значимо", заяви Ружди Ружди. 25-годишният българин завоюва златото на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро в тласкането на гюле и подобри световния рекорд с резултат 12,33 м. "През тази година постигнах една своя мечта - да спечеля олимпийски медал. Моята следваща голяма мечта е да стана още по-добър спортист и да продължа да нося радост на хората", сподели развълнуваният Ружди. "Благодаря на моя треньор за добрата подготовка, за вярата му и за всичко, което е направил за мен. Благодаря на параолимпийската асоциация и пожелавам весели празници на всички", добави олимпийският първенец.

Спортист на годината
1. Мирела Демирева (лека атлетика) 1398 точки
2. Елица Янкова (борба) 1107 точки
3. Радослав Янков (сноуборд) 950 точки
4. Ивет Лалова (лека атлетика) 871 точки
5. Григор Димитров (тенис) 513 точки
6. Кубрат Пулев (бокс) 503 точки
7. Боян Петров (алпинизъм) 319 точки
8. Станимира Петрова (бокс) 208 точки
9. Александър Везенков (баскетбол) 202 точки
10. Цветана Пиронкова (тенис) 178 точки

Треньор на годината
Ина Ананиева (художествена гимнастика)

Отбор на годината (ансамбъл по художествена гимнастика)

Спортист №1 с увреждания
Ружди Ружди (тласкане на гюле)

Специална награда на "Еврофутбол"
Ивайло Иванов (Джудо)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай