Областен иска цялостна проверка на язовир „Огоста"

Областен иска цялостна проверка на язовир „Огоста" | StandartNews.com

Монтана. Областният управител на Монтана Нина Петкова е поискала създаване на комисия от експерти на национално ниво, която да направи цялостно обследване на язовир „Огоста", съобщиха от администрацията. Причината е приливната вълна от последните дъждове, която повиши нивото на водата до 400 млн. куб. м. В момента от водоема се изпускат по 90 куб. м в секунда, за да се освободи обем за евентуални следващи вълни. Заради по-голямото изпускане, река Огоста тече с повишено ниво. Няма опасност за населението от поречието, допълниха от областната администрация.

Съмнения за здравината на стената за пореден път хвърли и Петър Пенчев, член на обществения съвет на асоциацията на свободното слово „Анна Политковская".

Според него, голямото хидротехническо съоръжение е останало недостроено. То е било прието през декември 1986 година без завършена изцяло инжекционна завеса по цялата дължина на язовирната стена. Не са построени 80 м от завесата по левия скат и 240 м – по десния.

Завиряването над критичното ниво е недопустимо, обявиха и от общината в Монтана. Кметът Златко Живков настоя нивото на завиряване да падне до кота 189. От държавното дружество „Напоителни системи", което стопанисва язовира, смятат, че нивото на водата трябва да падне до кота 191 или 380 млн. куб. м.. В момента тя е на кота 193.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай