Четири диви възпяват Дюрас

Четири диви възпяват Дюрас | StandartNews.com

Четири изключителни актриси търсят съвършенството в общ спектакъл по текстове на великата Маргьорит Дюрас. Татяна Лолова, Цветана Манева, Петя Силянова и Пламена Гетова репетират "Корабът "Нощ" в театър "Азарян" в НДК, събрани и надъхани от Стилиян Петров. Известният режисьор е направил сценичната версия в дует с Яна Борисова, декорите са на Венелин Шурелов, музиката - на Петя Диманова.

"Желанието е латентно и скрито - и по това прилича на писането: желаем, както пишем", казва една от най-изкусните и провокативните разказвачки не само във френската литература.

През 1978-а тя публикува кратък текст, наречен "Корабът "Нощ". Година по-късно, носейки същото заглавие, се появяват театрална пиеса и филм, чийто режисьор и сценарист отново е Маргьорит Дюрас. Историята е за дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Самата Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана й от приятел. Изследователи на творчеството на Дюрас обаче откриват много автобиографични съвпадения. Стилиян Петров и Яна Борисова са добавили още няколко текста, изследвайки идеите за сянката, невидимото и еротичното в енигматичния свят на Дюрас.

Премиерните представления са на 27 и 28 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай