Търговските вериги ще плащат до 30 дни

Търговските вериги ще плащат до 30 дни | StandartNews.com

Махат таксите за рожден ден и откриване на нов магазин

Големите търговски вериги ще трябва да плащат на производителите в срок до 30 дни. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за защита на конкуренцията. Проектът беше приет от предишния парламент, но президентът Росен Плевнелиев му наложи вето и го върна за ново обсъждане. 42-ото народно събрание обаче се разпусна и това не се случи.

Корнелия Нинова от БСП, която е сред вносителите на измененията, обясни, че масово производители се оплаквали, че не им се плаща по 6 месеца. Годишно търговските вериги правят обороти за около 8 млрд. лв., но обявяват загуби всяка година, коментира тя. С промените в ЗЗК се слага край на таксите, които търговските вериги налагат на производителите, но срещу които не предоставят нищо - например такса рожден ден или за отваряне на нов магазин. Нинова обяви, че е преброила 14 такси в един договор и призова производителите вече да не плащат нищо, защото нищо не дължат.

С промените в закона за недобросъвестни ще се считат онези действия или бездействия, които нямат обективно икономическо основание, като необоснован отказ да се доставят или закупят стоки, налагане на необосновано тежки или дискриминационни условия или неоснователно прекратяване на търговски отношения. А при такива действия глобите за веригите ще са до 10% от годишния оборот на съответния продукт от всички магазини на веригата в страната.

С промените в закона се посочва какво не може да съдържа договорът за покупка на храни за последваща продажба. Договорът не може да съдържа забрана доставчикът да предлага стоките си и на друг търговец. Не може да има забрана страна по договора да предлага същите или по-добри условия на друга фирма.
В тримесечен срок трябва да се създадат национален консултативен съвет за по-добро функциониране на веригата на предлагане на храни и помирителна комисия към министъра на земеделието и храните, решиха още депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай