Строят пътища за 770 млн. лв.

Бизнесът иска трета лента на магистрала "Тракия"

Строят пътища за 770 млн. лв. | StandartNews.com

София. Търгове за изграждане на пътища на стойност 770 млн. лв. ще тръгнат до края на годината, обяви регионалният министър Десислава Терзиева на 9-ата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура".

Сред големите обекти, за които предстои да бъдат обявени конкурси, са отсечките между София и Калотина, Мездра и Ботевград и вторият етап на западната дъга на София, уточни председателят на пътната агенция Стефан Чайков. До края на годината ще бъдат завършени общо 90 км стартирали строежи - 65 км от магистрала "Марица", 15 км от "Струма", обходният път на Враца и западната дъга на София. 512 км пътища ще бъдат рехабилитирани.

Държавата трябва да направи анализи на ползите с помощта на научните среди, за да определи кои са стратегически важни и икономически изгодни за страната ни инфраструктурни обекти, каза председателят на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" Николай Михайлов. Според него е нужна преценка дали да се строят 20 км тунел от магистрала "Струма", които ще глътнат 50% от евросредствата за следващия програмен период, а годишната поддръжка на съоръжението ще струва близо 50% от цялостната годишна издръжка на шосетата у нас. Според Михайлов е логично да се помисли за 3-та лента на магистрала "Тракия", която ще стане нужна, след като Турция построи третия мост над Босфора. Както и да се засилят пътните връзки с Румъния, Македония и Сърбия.

Екоминистерството работи върху методика за определяне на допустимите разходи по водните проекти, според броя на жителите в селищата, каза зам.-министърът на екологията Атанас Костадинов. На срещата стана ясно още, че днес стартира поредният търг за изграждане на столичното метро. Всички плажове през новия сезон ще бъдат със спасители, независимо дали са отдадени за стопанисване, обеща Терзиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай