33% по-евтин ток за бедни

33% по-евтин ток за бедни | StandartNews.com

Нова социална тарифа за близо 1,1 млн.

Държавата помага на тежко болни и хора над 70 г. с 300 лв. пенсия

Как ще се отрази на социално слабите клиенти очакваното постепенно поскъпване на тока при пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас? В отговор на този важен въпрос министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи Механизъм за защита на уязвимите потребители. На събитието присъстваха и министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, еврокомисарят по промените в климата и енергетиката Мигел Ариас Канете и директорът на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард.

33% по-евтин ток ще плащат най-бедните пенсионери, тежко болните хора, социално слабите семейства. Разликата ще се покрива от държавата. Това предвижда Механизмът за защита на уязвимите клиенти в условията на пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас. С него се въвежда се специална "социална тарифа", според която определено количество електроенергия с по-ниска цена от пазарната ще покрива най-необходимите базови нужди за домакинствата.

Според разработените критерии това ще са до 100 кВтч електроенергия на месец за социално слаби домакинства, отопляващи се с централно отопление или газ, и до 150 кВтч за домакинства, които подгряват вода с бойлер. Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на Механизма за защита на уязвимите потребители.

Всъщност бъдещата "социална тарифа" на практика ще покрива точно 70% от реалната пазарна цена на електроенергията като стока, обясни министър Петкова. Тъй като обаче в крайната цена на тока влизат още и таксите за достъп и пренос, политическата добавка "Задължения към обществото" и ДДС, в крайна сметка социалната тарифа ще е с 33% по-ниска от крайната цена на тока само сега. Ако през следващите години цените за достъп и пренос и добавката растат, то тогава държавата ще поеме по-нисък процент от 33% от крайната цена на тока за уязвимите клиенти, поясни зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.

Според новата дефиниция уязвимите потребители са битови клиенти, които поради възраст, здравословно състояние или доход са в риск от изключване на тока и се ползват от мерки за социална защита за осигуряване на необходимите им доставки на електричество, обясни министър Петкова. Новата дефиниция, която ще бъде приета с промени в Закона за енергетиката, дава възможност да разширим почти двукратно обхвата на лицата, които биха могли да се възползват от социална помощ, подчерта Петкова.

От близо 256 хил. души в момента с новите критерии уязвимите потребители станат до 500 хиляди лица и семейства, или общо 1,1 млн. души, посочи Петкова. И коментира, че на практика това ще са 14% от населението, докато в Румъния енергийни помощи получават 12% от хората.

Първата категория хора, които ще ползват помощта, са лица над 70 години, които живеят сами и получават доход само от пенсия до размера на определената линия на бедност за съответната година. За 2016 г. тя е 300 лв. Във втората категория влизат лица с над 90% намалена работоспособност и с определена чужда помощ. Трета група са семейства с деца с увреждания с определена чужда помощ. Четвъртата са лицата и семействата, които към настоящия момент получават помощи за отопление по Закона за социалното подпомагане.

Социалната тарифа за 100 или 150 кВтч електроенергия е само гръбнакът на финансовите мерки за подпомагане на уязвимите потребители, подчерта министър Теменужка Пекова. Тя ще е временна мярка със срок на действие 5 години - до пълната либерализация на електропазара. Освен финансови обаче са разработени и куп нефинансови мерки за подпомагане, както и дългосрочна мярка - повишаване на енергийната ефективност на жилищата на уязвимите потребители, посочи енергийният министър Теменужка Петкова.

Мерките ще влязат в сила след приемането на съответните промени в Закона за енергетиката, а може би и в социалното законодателство, което най-вероятно ще стане в началото на есенната парламентарна сесия, обясни Теменужка Петкова.

Санират блокове с предимство

Най-важната и най-полезна мярка в дългосрочен план е повишаването на енергийната ефективност на домовете на уязвимите потребители, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Затова по предложение на Министерство на енергетиката ще бъде направена и поправка в правилата за саниране на жилищата. Тя ще дава предимство при санирането на кооперации, в които над 30% от живеещите се ползват от новите мерки за защита на уязвими потребители.
Това не само ще спести сериозен финансов ресурс на домакинствата в тези сгради, но и ще удължи живота им и ще ги направи много по-добри за живеене, обясни министър Теменужка Петкова.

Става въпрос за около 90 хил. най-вече панелни жилища с около 1.3 млн. души, живеещи в тях, подчерта и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Сами виждате за какви огромни скрити резерви говорим тук, коментира той. Повишаването на енергийната ефективност на жилищата е и най-сигурната мярка за намаляване на енергийната бедност в България, посочи Иванов. Това е така, тъй като намаляването на сметките за електроенергия ще остави свободен финансов ресурс в домакинствата, с който те ще закупят нови, от по-висок енергоспестяващ клас електроуреди и така ще намалят още веднъж в дългосрочен план сметките си за ток, подчерта Иванов.

Бизнесът скочи срещу скъпия ток на заводските централи

Компанията за гуми "Видахим" е превърнала ТЕЦ-а си в свое основно производство

Заводски ТЕЦ-ове в предприятия със затихващи функции ощетяват българските потребители с близо 200 млн. лв. годишно. Фирмите и домакинствата са принудени да плащат за скъпия им ток. Това алармират четирите работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП в протестна декларация срещу изкупуването на електроенегията от централите с т.нар. „високоефективно комбинирано производство" на префернциални високи цени. Този товар се прибавя към сметките от 770 млн. лв. годишно надплащания за тока от ВЕИ и още над 484 млн. лв. непазарни надбавки по дългосрочните договори с двете централи „Ей и Ес Марица Изток 1" и „Контур Глобал Марица Изток 3".

Въпреки отбелязания напредък в установяването на проблемите с дефицити и дисбаланси в енергийния сектор, все още има какво да се направи от страна на законодателната и изпълнителната власт и регулатора за реформиране на сектор „Електроенергетика", се казва в декларацията.

За пример на порочни практики работодателските организации посочват намерението на „Видахим" АД да получи потвърждение за съществено увеличение спрямо м. г. на обема електроенергия, която НЕК трябва да закупи по преференциална цена от ТЕЦ-а на дружеството. Във „Видахим" обаче производството на електроенергия от високоефективна когенерация отдавна не е съпътстваща, а е основна дейност, подчертават недоволните работодатели. Това се вижда от официалните отчети на дружеството за последните 9 г., за които данните са публично достъпни. Според тях приходите от продажби на ток са близо 370 млн. лв. или почти 95% от общите продажби на дружеството за периода, които са 391 млн. лв. „Неестествено голям дял на електропроизводство за заводска централа на дружество, определящо се като производител на гуми", се посочва в декларацията. Този случай работодателите определят като нарицателен за „язвата" на непазарните надбавки, които обществото е принудено да плаща. Само „Видахим" е прибрал около 190 млн. лв. от бизнеса и битовите потребители през последните 9 г., посочват работодателите. Със своята декларация четирите бизнес организации искат ясно и категорично да се противопоставят на подобни модели на „безконтролни кражби и злоупотреби в енергетиката". В същото време те заявяват твърдата си подкрепа за необратимост на реформата в българската енергетика, която започна през миналата година.

Делян Добрев: Напълно подкрепям работодателите

Напълно подкрепям декларацията на работодателските организации и им благодаря за активната позиция. Аз също смятам, че е меко казано скандално 95% от приходите на един завод да се формират от продажба на ток на преференциални цени. Това заяви днес председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Той обясни още, че новият състав на регулатора е решил този проблем още миналия регулаторен период. "Разбирам, че няколко от комисарите оказват натиск за възстановяването на тази скандална практика, мотивирани от незнайно какви интереси", заяви Добрев. И допълни: "Надявам се КЕВР да продължи да се доказва като независим орган, който взема принципни решения и не се поддава на натиск".

Лют спор в парламента за такса "сигурност"

В лют спор в парламента предизвикаха днес поправките в Закона за енергетиката. Идеята на проекта, внесен от ГЕРБ, е държавните Електроенергиен системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" да отделят 5% от приходите си за касата на фонд "Сигурност на електроенергийната система". Събраните пари ще са общо около 30 млн. лв. на година, а задачата им е да облекчат разходите около либерализацията на пазара на ток. "Средствата не са за да се плати на американските централи, а да не се натовари обществото", увери председателят на енергийна комисия Делян Добрев.

"Докога ще продължаваме да робуваме на тези два енергийни вампира", попита атакистката Магдалена Ташева. Тя обвини ГЕРБ, че облагодетелстват чужди фирми. "Ако има лобизъм, то той е в полза на българския бизнес", веднага й отговориха от управляващата партия. "За пореден път се отнасяме към държавната собственост като към брашнен чувал", се включи социалистът Таско Ерменков. От БСП обещаха подкрепа на второ четене, но при условие, че такава такса ще се събира и от електро- и газоразпределителните дружества. ДПС одобриха идеята и поискаха събраните пари да се дават и за инвестиции, нови мощности.

Регистър казва на кого е забранено да се спира токът

Уязвимите хора у нас, за които е забранено да се спира тока, влизат в регистър. Това е само една от нефинансовите мерки, които ще уреждат в дългосрочен план защитата на тези българи, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Става дума за лица, които използват в домовете си животоподдържаща апаратура. Данните ще се предоставят от социалното министерство.

Въвежда се пълна забрана за спиране на тока през зимата на хора с над 90% намалена трудоспособност, ако са просрочили на плащането на сметката си до 30 дни. Създават се и по-добри условия за преструктуриране на задълженията на уязвимите граждани, обясни Петкова.

Министерство на енергетиката ще прави информационни кампании, за да запознае подробно потребителите с мерките за защита на уязвимите клиенти, както и с възможностите за смяна на доставчика. Ще бъде изготвен етичен кодекс с правила за добро поведение на доставчиците към потребителите.

За да станат реалност обаче всички мерки за защита на уязвимите потребители, предстои да се постигне пълно одобрение на модела за либерализация на електроенергийния пазар у нас, представен от Световната банка. Едва когато имаме яснота за финансовия модел, тогава ще бъдат направени и законодателни промени и ще може да се говори за въвеждане на всички тези мерки, обясни министър Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай