Стойнев обеща да запази данъчната политика за фирмите

Стойнев обеща да запази данъчната политика за фирмите | StandartNews.com

София. Данъчната политика в България няма да се променя в бъдеще, обеща по време на посещението си в САЩ икономическият министър Драгомир Стойнев. Той се срещна с с представители на 15 корпорации, членуващи в Бизнес съвета за Международно разбирателство на САЩ.

„България продължава да прилага най-ниски данъчни ставки в Европа – 10% корпоративен данък, 0% за реинвестиране на печалба в общини с висока безработица, 5% данък върху дивидентите", коментира министърът.

Стойнев посочи, че това, че данъчната политика няма да се променя не означава, че няма да се подобрява. Той добави, че от следващата година се предвиждат облекчения за хората с минимални доходи, но те по никакъв начин няма да тежат на работодателите и бизнеса.

Българското правителство предприема мерки за премахване на бюрократичните пречки пред бизнеса, каза още Стойнев. Той посочи, че правителството е решило вместо да налага решения, да попита компаниите какво им е необходимо.

„Всички компании се спряха на един голям проблем – бюрокрацията", каза иконимическият министър и добави, че вече са взети мерки за облекчаването или премахването на 85 режима за разрешителни и лицензии.

Драгомир Стойнев информира представителите на американския бизнес, че в момента на второ четене в парламента се гледа Закона за обществените поръчки, който също предвижда улесняване на процедурите.

„Бизнесът трябва да усеща държавата само когато си плаща данъците, в останалото времете трябва да е свободен да работи и да се развива", подчерта Стойнев.

По думите му фондовете на Европейския съюз могат да се използват и от чуждестранни компании, които работят в България.

„Схващането на предшествениците ни, обаче, че само европейските фондове са достъчни е погрешно", посочи Драгомир Стойнев и отбеляза, че евро фондовете трябва да надграждат това, което прави държавата.

Икономическият министър обяви още, че възнамерява да възроди Националната компания „Индустриални зони", създадена през 2009 г. по инициатива на нашето управление тогава. Стойнев обясни, че в индустриалните зони предприемачите ще разполагат с изградена инфраструктура и със съдействието на администрацията, за да развиват бизнес.

„В момента компанията „Индустриални зони" оперира в три действащи зони в градовете Русе, Видин и Свиленград и развива пет допълнителни индустриални терена - Божурище, Бургас, Карлово, Телиш/ Плевен и Варна. В напреднал стадий на развитие са Икономическа зона София-Божурище и Индустриален и логистичен парк Бургас", отчете министърът.

Драгомир Стойнев изрази надежда, че американските компании ще проявяват интерес и към проекта „София Тех Парк", където е замислено да има и инкубатор за стартиращи компании, както и модерна научно изследователска структура.

Очаква се екип от Администрацията на търговския представител на САЩ да посети България в началото на следващата година, за да работи съвместно с български представители по отстраняване на причините, довели до включването на страната ни в списъка на държавите под наблюдение по раздел „Специален 301" за защита правата на интелектуалната собственост, стана известно още по време на срещите на Драгомир Стойнев.

На 1 май 2013 г. България за трети път - след 1997 г. и 2004 г., влезе в негативния списък, който отчита нивото на защита на интелектуалната собственост – авторските права и индустриалната собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай