Блокирани сме на ниска предавка

Слабият ръст на икономиката може да доведе до вдигане на лихвите, каза Кристофор Павлов

Блокирани сме на ниска предавка | StandartNews.com

Възстановяването на икономиката на България през последната половин година на практика спря. От 2009 г. насам случващото се у нас се усеща от бизнеса и хората като продължаваща рецесия, каза главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

Той е автор на анализ, в който се казва, че възстановяването на българската икономика остава блокирано на ниска предавка. Документът беше представен на среща на Евроклуба при БТПП. Основна причина за лошото състояние на родната икономика е продължаващият спад в заетостта и драстичното намаляване на покупателната способност на населението. Няма държава в Европа, в която кризата продължава вече четири години и все повече производствени мощности стоят неизползвани, каза Павлов. Парадоксално е, че когато износът на стоки и услуги през първото тримесечие на 2013 г. в реално изражение е 18,4% над най-високата стойност, отчетена преди началото на кризата, индивидуалното потребление е с 4,8% по-ниско спрямо края на 2008 г. Това означава, че най-големият проблем на страната е невъзможността на гражданите да купуват друго освен най-необходимото заради голямата бедност. При това положение по-изненадващото е не че февруарските протести се случиха, а че толкова закъсняха, се казва в анализа.

При растеж на БВП за първото тримесечие на 2013 г. от 0,1%, и нулев ръст за последното тримесечие на 2012 г. очакванията за 2013 г. са за максимум 1% ръст и 1,7% за 2014 г. Това ще доведе до вдигане на лихвите в икономиката, в която високата задлъжнялост все още е основна пречка за възстановяването, пише в анализа. Проблемите на българската икономика отдавна не са само стопански, а политически и социални, което допълнително усложнява тяхното решаване, се казва в заключение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай