Съдийката на Цветанов

Димитрина Ангелова стана майка, докато гледа делата на Пилето и Масларова

Съдийката на Цветанов  | StandartNews.com

Чаровният кошмар за подсъдимите. Така на шега юристи от Съдебната палата определят Димитрина Ангелова, която ще бъде съдия по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Усмихнатата и кротка на вид правистка често взема страха на подсъдими и адвокати със строгото си поведение в залата. Паметливи припомнят как по време на единия от процесите по делото за контрабанда срещу Николай Методиев-Пилето и още 18 душ, тя въдвори ред за нула време. "По време на съдебно заседание не се говори", отсече Ангелова и залата утихна.

Сред видните й "клиенти" са ексшефът на столичното парно Валентин Димитров, който бе осъден на 3 г за безстопанственост, и бившият социален министър Емилия Масларова. Тя заедно с още петима души - Иван Пенев, Росен Стефанов от социалното министерство, бизнесмените Венцислав Драганов и Михаил Методиев, са обвинени в присвояване на 11 милиона лева от общата сума - 19 милиона лева, за изграждане на социален дом в Стара Загора.

Докато гледаше делата на Николай Методиев и Емилия Масларова, на съдия Ангелова й се наложи да излезе в отпуск по майчинство. Тогава някои я разкритикуваха, че е сложила казусите "на трупчета" за година. Истината обаче е, че в конкретните случаи това е оправдано, защото и по двете дела е свършена огромна по обем работа и връщането на разследванията отначало би било загуба на време.

Според нейни познати още от трети курс в юридическия факултет Ангелова е знаела, че иска да се занимава с решаването на наказателни дела.

Преди да облече черната тога, стартът на кариерата й започва в следствието и преминава през държавното обвинение. Съдийската професия обаче се оказва истинско предизвикателство. Ангелова признава, че всяка присъда се чете трудно, тъй като и най-малкото колебание във вътрешното убеждение може да преобърне делото. Чаровната дама е скромна и не обича да е във фокуса на прожекторите. В една от малкото си медийни изяви Ангелова обяснява, че винаги гледа да игнорира страха, свързан с работата й. Както в професията, така и в ежедневието си не позволява негативните емоции да вземат връх. Докато пътува с градския транспорт, се е случвало на спирката да засече човек, на когото е произнесла осъдителна присъда.

Съдията обича да чете не само дебели дела. Нейни познати твърдят, че Ангелова с удоволствие прелиства всякакви четива. Предпочита латиноамериканската литература. Освен с четене се разтоварва и с гледане на филми. Сред любимите й са "Вавилон" и "Сибирският бръснар".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай