Румъния за пореден път ще избива кучета

Защитници на животните ще протестират в петък пред посолството

Румъния за пореден път ще избива кучета | StandartNews.com

Букурещ. Румънският парламент прие закон, който предвижда масово избиване на уличните кучета - ако никой не ги потърси до две седмици, след като са прибрани в приют, те ще бъдат умъртвявани. Подобни мерки се прилагат още от мандата на сегашния премиер Траян Бъсеску като кмет на Букурещ през 200-2004 г. Въпреки това по улиците на румънската столица скитат между 40 000 и 60 000 кучета. 

Защитници на животните посочиха, че избиването е ненужна жестокост и няма ефект, защото на мястото на убитите кучета идват нови - от безконтролно развъждане и изхвърляне на нерегистрирани и некастрирани домашни любимци. Специалистите твърдят, че програмата "Кастрирай и върни", която се прилага в София, е по-бавно, но дълготрайно действащо решение, което е проработило на много места в Европа. Според тях, много по-важно е да се работи за масова кастрация както на уличните, така и на домашните кучета. "Кучето е териториално животно и след като бъде кастрирано и върнато на мястото, от където е взето, то си пази територията и там не се заселват нови кучета, а кастрираните същевременно не се размножават", обясняват ветеринари. 

Хиляди противници на закона протестираха пред парламента на северната ни съседка, а в интернет се разпространяват множество петиции за премахването му. Любители на животните от европейски страни пътуват с бусове, в които спасяват колкото могат от бездомните животни, по информация на организации за закрила на животните. "В цивилизованите страни кучетата от приютите се осиновяват почти веднага, защото там проблемът с популацията е решен отдавна", казват специалистите. 

Българските защитници на правата на животните организират протест пред Румънското посолство в петък, 13 септември. Те призовават да се спре жестокото избиване на невинни животни, а който не може да присъства лично, да закачи плюшено куче или червена панделка на оградата в знак на съпричастност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай