Путин: Трябва широка коалиция срещу „Ислямска държава“

Путин: Трябва широка коалиция срещу „Ислямска държава“  | StandartNews.com

Съветът за сигурност на ООН трябва да приеме резолюция срещу „Ислямска държава", а мюсюлманските страни са длъжни да се присъединят към коалицията, която се бори срещу радикалната организация. Това каза руският президент Владимир Путин във своята реч на на 70-та Генерална асамблея на ООН.

Само силите на режима и кюрдското опълчение се борят активно срещу ИДИЛ, посочи той. И изтъкна, че трябва да се помогне на законното правителство на Башар Асад в Сирия.

Бежанската криза може да бъде разрешена, ако бъдат възстановени държавните институции в страните от Близкия изток и Северна Африка, каза още руският президент.

"Решението за създаването на ООН бе прието в нашата страна от участниците в антихитлеристката коалиция", каза Путин.

По-рано американският президент Барак Обама обяви, че санкциите срещу Русия не връщат времената на Студената война.

Коалиция срещу ИД

Часове преди ключовата им среща на четири очи, президентите на САЩ и Русия намекнаха, че са нужни общи и координирани усилия за решаване на кризата в Сирия и "Ислямска държава". В речта си пред Общото събрание на ООН Барак Обама заяви, че САЩ са готови да работят с всички страни, в това число с Русия и Иран, за намиране на изход от сирийския проблем. Малко след него от същата трибуна Владимир Путин, който не е говорил пред ООН от 10 години, призова за създаването на широка международна коалиция с участието на мюсюлмански страни срещу джихадистката групировка, предаде Газета.ру. Часове по-рано руски високопоставен представител съобщи, че е възможно през октомври да се събере контактна група за Сирия с участието на САЩ и Русия. Обама и Путин трябваше да разговарят късно снощи в продължение на около час, като главните теми се очакваха да бъдат Сирия и Украйна.

В своята реч пред Общото събрание американският президент разкритикува подкрепата на някои страни за сирийския президент Башар Асад. Това е една от основните критики към Москва, която оказва военна подкрепа на армията на Асад. Според Обама той е "тиранин, който избива невинни деца". Въпреки готовността си да работи с Русия по кризата, Обама заяви, че " след толкова пролята кръв и такива кланета, не може да има завръщане към статуквото отпреди войната". Обама е на мнение, че е нужен политически преход към власт без Асад. В своята реч обаче Путин заяви, че е грешка да не се сътрудничи със сирийския президент, чието правителство "храбро се сражава с тероризма". Руският президент предложи да се създаде широка международна коалиция за борба с тероризма, подобна на тази срещу Хитлер. Ключови участници в тази коалиция трябва да са мюсюлманските страни. "Със своите кървави престъпления ИД извращава исляма", каза още Путин. По-рано той даде интервю за американските телевизии Си Би Ес и Пи Би ЕС, в което увери, че Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия. По думите на Путин действията на Русия в Сирия са насочени към запазването на властта на президента Башар Асад. Руският зам.външен министър Михаил Богданов пък съобщи, че САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Иран, Турция и Египет ще се съберат през октомври на среща, посветена на конфликта в Сирия. Посредникът на ООН за Сирия Стефан де Мистура също се очаква да участва в срещата. В същото време германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обяви за преходно правителство в Сирия и предложи посредничество между привърженици и противници на диалога с Башар ал Асад. "Ако успеем да съберем всички основни играчи в региона - Европа, САЩ и Русия, под един общ знаменател, това означава, че отиваме към съставяне на преходно правителство и това вече би било голям успех", заяви Щайнмайер. Пет страни държат ключа към политическо решение в Сирия - Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Иран, заяви в своята реч и Бан Ки-Мун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай