Обама за Русия: Няма студена война

Обама за Русия: Няма студена война | StandartNews.com

Санкциите срещу Русия не връщат времената на Студената война. Това заяви в речта си пред ООН президентът на САЩ Барак Обама. "Не може да стоим встрани, когато се нарушава териториалната цялост на една държава. Това, което се случи в Украйна, може да стане във всяка една страна", каза още Обама, "Ние обаче не искаме изолация на Русия. Ние имаме нужда от силна Русия, с която да решаваме заедно проблемите".

"Неправителствените организации - те не са заговор на САЩ", продължи пред 70-ата асамблея на ООН президентът, "Това е неутолимо желание на хората сами да решават как трябва да се управляват страните им".

Обама призова всички страни да се обединят в установяването на световен мир. "Независимо от мощта на нашата армия и икономика САЩ не могат сами да решат проблемите на цялата планета. В Ирак извлякохме сложни уроци", призна Обама, "В съвременния свят диктатурите са нестабилни и са предпоставки за искри на бъдещи революции".

"Мнозина призоваха за отказ от идеалите на ООН и връщане към това, че силните принуждават слабите да спазват определен ред. По тази логика трябва да поддържаме тиранин като Башар Асад, които използва бомби срещу мъже, жени и деца", обясни още президентът на САЩ. И изрази готовност да работи с Иран и Русия, за да бъде разрешен сирийският проблем.  

Обама се обяви против изграждането на стени срещу мигранти. Той осъди също така всички ултралеви и ултрадесни движения в Европа. "Ние започваме нови действия за помощ на бежанците. Ние сме нация от мигранти", аргументира се Обама.

Очаква се и речта на президента на Русия Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай