Ватикана заклейми гей браковете в Ирландия

Ватикана заклейми гей браковете в Ирландия | StandartNews.com

Решението да се узаконят е поражение за човечеството, отсече Светия престол

Високопоставен представител на Ватикана нарече "поражение за човечеството" легализирането на гей браковете в Ирландия. "Бях дълбоко натъжен от резултата", каза кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, по време на конференция в Рим, писа "Гардиън".

"Църквата трябва да вземе предвид този факт (на референдума), но в смисъл, че тя трябва да засили своя ангажимент за евангелизация. Мисля, че не може просто да се говори за поражение за християнските принципи, а за поражение за човечеството", допълни той.

Забележките на първия дипломат на Ватикана, който се възприема като втория човек след папата, представляват най-съкрушителна оценка на ирландския вот от висш църковен служител до момента.

Това е далеч по-критична реакция от коментарите на архиепископа на Дъблин Диармуд Мартин, който каза: "Много е ясно, че този референдум е потвърждение на мнението на младите хора. Църквата има нужда от проверка на действителността."
Повече от 62% от ирландците гласуваха в полза на изменение на конституцията на страната, за да се позволи на еднополовите двойки да сключват брак. Така католическа Ирландия се превърна в първата държава в света, която разрешава гей браковете чрез референдум. Само преди 22 години хомосексуалистите бяха подложени на наказателна репресия в тази страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай