Превъртял и забил самолета (ОБЗОР)

Превъртял и забил самолета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Писъци се чули едва в последните секунди

Депресиран пилот нарочно е разбил самолета на "Джърмануингс". Шокиращото разкритие дойде от записа в намерената черна кутия на катастрофиралия "Еърбъс А 320", който погреба 150 души. 28-годишният втори пилот Андреас Лубиц пуснал шега. После се барикадирал в кабината, докато капитанът бил до тоалетната. Съзнателно насочил машината към зъберите на Алпите. Пътниците разбрали едва в последните секунди какво става и надали писъци. Версията бе огласена от френския прокурор Брис Робен. Лубиц е бил в тежка депресия преди 6 години. После обаче се върнал в курсовете за летец и е започнал работа преди 2 г.

Андреас е син на заможен бизнесмен и учителка по пиано. Той е бил фитнес маниак и луд по техно музиката и боулинг. Съседите го описват като "добро и усмихнато момче".

Вторият пилот на полет 4U9525 от Барселона за Дюселдорф съзнателно е започнал снижаването на самолета "Еърбъс А320" на германската нискотарифна авиокомпания "Джърмануингс" и го е разбил във Френските Алпи. Това съобщи прокурорът от Марсилия Брис Робен на пресконференция. Пилотът камикадзе е 28-годишният германец Андреас Лубиц.

Записът от черната кутия предоставя информация за последните 30 мин преди фаталния инцидент на 24 март, при който загинаха всички 150 души пътници и екипаж. В първите 20 мин капитанът, идентифициран като Патрик Зондерхаймер, и помощникът му разговарят приятелски, след това стават лаконични. "Чухме капитана да моли помощник-пилота да поеме контрола. След това чухме звук при размяна на местата и затварянето на врата. Предполагаме, че е отишъл да се облекчи. Помощник-пилотът е бил сам в кабината. В този момент е натиснал бутоните за снижаване на самолета. Очевидно се е възползвал от отсъствието на капитана. Не е имало контакт между двамата пилоти през последните 8 минути от полета", обясни Робен. "Чуват се няколко викове от капитана да бъде пуснат в кабината, безуспешно. Чука по вратата, но няма отговор. До момента на катастрофата се чува дишането на втория пилот в кабината", каза прокурорът. Робен отказа да определи действията на пилота като самоубийство. Срещу Лубиц е заведено дело за предумишлено убийство. "Когато сте отговорни за 150 души, не мисля, че случаят отговаря на критериите за самоубийство", заяви Робен. "Дишал е нормално, не е промълвил и дума. Абсолютна тишина в кокпита", повтаря прокурорът. Според него най-вероятната интерпретация е, че пилотът е отказал да отвори и е разбил нарочно самолета. "Намерението му е било да унищожи самолета", каза прокурорът. От записите на черната кутия се разбира, че пътниците нямали представа какво се случва, започнали да пищят едва в последния момент преди удара и смъртта им е била мигновена.

По-рано германската прокуратура в Дюселдорф потвърди, че по време на критичните последни минути в кабината е имало само един пилот. Пръв за това още вчера сутринта съобщи в. "Ню Йорк Таймс", като цитира източни от разследването.
"Луфтханза" излезе със съобщение, че вторият пилот работи за "Джърмануингс" от септември 2013 г. и има 630 летателни часа. За капитана се знаеше, че е имал над 10-годишен опит в двете компании и повече от 6000 летателни часа с модели на "Еърбъс".

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мизиер съобщи в Берлин, че според наличната информация Лубиц не е имал връзки с терористични организации. "От това, което е известно до момента, и след като проверихме информацията, която имаме в националната полиция и разузнаването, се вижда, че той няма терористично минало", каза Де Мизиер.
Решението на втория пилот да разбие умишлено самолета е "най-ужасното събитие в историята на нашата компания", каза изпълнителният директор на компанията майка "Луфтханза", цитиран от ДПА. Карстен Шпор потвърди, че Лубиц е натиснал бутона "заключено", когато капитанът е искал да се върне в кабината. "Самолетът има два кода за достъп през вратата. Единият е нормален, а вторият - авариен, ако отвътре няма отклик на заявката за влизане. Има един суперкод, който може да бъде въведен. Ако на него няма отговор, вратата се отваря електрически. Но това може да бъде предотвратено, ако лицето в кабината е натиснало копчето "заключено", когато звънецът звъни. Тогава вратата остава заключена за пет минути", обясни Шпор. "Или капитанът не е въвел суперкода, което не можем да си представим, или го е направил, но вратата е била блокирана отвътре", заключи той и добави, че няма никакви индикации за мотивите на втория пилот.

Изявленията на прокурорите, че вторият пилот умишлено е разбил самолета, добавят ново и напълно неразбираемо измерение към катастрофата, заяви германският канцлер Ангела Меркел. "Тази новина ме потресе много дълбоко. Тя надминава всичко, което мога да си представя. Това е нов товар за семействата в тези дни, изпълнени със страдание. Не знаем всички причини", продължи тя и обеща, че Германия ще направи всичко възможно, за да помогне на следствието. Тв каналът Си Ен Ен съобщи, че властите на Франция са се обърнали към ФБР с молба за помощ в разследването.

Учениците пращали есемеси до последно

Немските ученици на борда на злополучния полет са изпращали есемеси на приятелите си у дома минути преди самолетът да се разбие във Френските Алпи, съобщи "Дейли мейл". Много от 16-те загинали деца осведомили приятелите си, че се качили в самолета и нямат търпение да се приберат у дома. Те изпращали последните си есемеси, за да кажат, че им липсват семействата и че носят подаръци и сувенири от Испания за близките си.

Сърцераздирателните подробности за последните съобщения се появиха часове, след като излезе снимка на 12-те испански деца, които първи отишли на обмен в Германия, и част от немските им приятели. Те изпращали по мобилните приложения WhatsApp и Снапчат снимки на забележителности и на местата, които са посетили.

Родителите и приятелите на децата казват, че всички те обожавали да пътуват, да посещават нови места, но били развълнувани и нетърпеливи да се приберат вкъщи, за да покажат снимките, които направили, и да разкажат за посетените места.

Роднини потеглиха с автобус от Барселона

Близки на жертвите потеглиха вчера от Испания към мястото на разбилия се самолет на авиокомпания "Джърмануингс". Роднините на част от 51-те испанци, намирали се на борда на злополучния "Еърбъс", тръгнаха с автобус от хотел край Барселона с полицейски ескорт.

Освен испанците и 75-те германци на борда е имало граждани на още 16 държави. Техни близки ще дадат ДНК проби, за да се помогне за идентифициране на тленните останки, което може да отнеме няколко седмици.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е "изключително потресен" от разкритията на френския прокурор, че вторият пилот, изглежда, е разбил самолета умишлено. Рахой бе първият политик, който реагира публично на новината. "Потресен съм от най-новата информация на разследващите. Отново искрени съболезнования на семействата на жертвите", написа той в "Туитър".

Лубиц бил в депресия преди 6 г.

Определят го като тих човек, завършил с отличие

Помощник-пилотът Андреас Лубиц е бил няколко месеца в депресия през 2009 г, съобщи репортер на германското сп. "Шпигел". Година по-рано започва обучението си в системата за пилоти на "Луфханза" в Бремен, което прекъсва за известно време. След успешното завършване на обучението Лубиц работи известно време като стюард, докато чака възможност да започне да лети като младши пилот. През 2013 г. е назначен на работа в "Джърмануингс".

Изпълнителният директор на "Луфтханза" Карстен Шпор категорично заяви, че Лубиц е преминал всички медицински прегледи и всички проверки. Той определи 28-годишния германец като "100% готов за летене без никакви забележки". Шефът на немския превозвач обаче поясни пред репортери, че макар пилотите да се подлагат всяка година на медицински прегледи, тестовете невинаги включват психологическа проверка.

Лубиц произхожда от град Монтабаур и живял там при родителите си, като имал и апартамент в Дюселдорф. Негови познати и съседи го определят по-скоро като тих човек, който не показвал никакви притеснителни признаци за бъдещите си действия. 28-годишният Лубиц мечтаел цял живот да лети, още като тийнейджър получава лиценз за пилотиране на планер. Бил е член на летателния клуб в родния град, чувствал се щастлив от работата си. Познати на пилота го определят като приятелски настроен, запален по фитнеса и правилното хранене. Съседите му в Монтабаур най-често го виждали да се прибира от джогинг с торби със здравословна храна.

На страницата на Лубиц във Фейсбук той позира с тъмнокафяво яке пред моста "Голдън Гейт" в Калифорния. В профила му пише, че е харесвал електронна музика и да играе боулинг. Покрай последните новини за него обаче профилът бе закрит. Вчера в социалната мрежа се появиха множество страници, които определят пилота като чудовище и убиец, а хиляди хора отправят гневни коментари за постъпката му.

Капитанът на фаталния полет Патрик Зондерхаймер е бил женен с две деца. Негов колега го определя като "добър човек" със страхотно чувство за хумор. Зондерхаймер бил един от най-добрите професионалисти и сред най-надеждните пилоти в компанията.

Прецеденти

Справка на страницата на Aviation Safety Network показва, че има няколко други случая в историята на въздухоплаването със съмнения за инциденти, причинени умишлено от пилотите.

* 29 ноември 2013 г. Полет между Мозамбик и Ангола се разбива в Намибия, загиват 33 души. Първоначалните резултати от разследването предполагат, че инцидентът е умишлено предизвикан от капитана, малко след като първият офицер (известен също като втори пилот) излиза от кабината.

* 31 октомври 1999 г. Боинг 767 на EgyptAir започва бързо снижаване 30 мин след излитането си от Ню Йорк. При катастрофата загиват 217 души. Резултатите от разследването показват, че инцидентът най-вероятно е причинен от първия офицер, който замествал свой колега по време на полета. На записа от черната кутия на полета се чува как 11 сек, след като командирът на полета излиза от кабината, вторият пилот казва, че "разчита на бог", което повтаря няколко пъти през следващите минути.

* 19 декември 1997 г. Над 100 души загиват, когато се разбива Боинг 737, пътуващ от Индонезия до Сингапур. Пилотът е заподозрян, че изключил записващите устройства на самолета и умишлено е започнал бързо снижаване. Индонезийските власти не приемат като официални заключенията от разследването. През 1997 г. капитанът е имал множество трудности, свързани с работата си, особено в последните 6 месеца, гласи официалният доклад. Той също така изпитвал и значителни финансови затруднения.

* 21 август 1994 г. 44 души загиват, когато вътрешен полет между Агадир и Казабланка се разбива в Атласките планини след стръмно спускане от 5000 м височина. Разследването показва, че капитанът умишлено изключил автопилота и насочил машината към земята. Съюзът на мароканските пилоти отказва да признае заключенията, твърдейки, че пилотът бил напълно на себе си преди отлитане и не е имал проблеми в личния и професионалния си живот.

След 11 септември

Код замени ключовете за влизане в кокпита

Новият протокол за сигурност, въведен от Конгреса на САЩ след атаките от 11 септември 2001 г., почти със сигурност е бил действащ на борда на самолетите, обслужвани от "Джърмануингс", която споделя стандартизирани процедури за безопасност с американските авиопревозвачи. Това твърди Глен Уин - инструктор по авиация в Университета в Южна Калифорния. Този протокол премахна използването на ключове за влизане в кокпита, елиминирайки възможността пътник да ги вземе от член на екипажа. Беше въведено и изискването вратите към пилотската кабина да бъдат така подсилени, че да издържат на стрелба и експлозии. Американски експерти обясняват, че по процедура стюардът трябва да използва количката с храна, за да блокира достъпа до кокпита, когато пилот отвори вратата, за да излезе. Стюардът е длъжен още да остане в кокпита до връщането на пилота и да му отвори вратата. Ако член на екипажа не отвори заключената врата отвътре, според инструкциите за "Еърбъс" А320, тя може да бъде отключена и от член на екипажа отвън с код, съдържащ от 2 до 7 цифри, препрограмиран от авиокомпанията.

"Еърбъс" кацна спешно в Барселона

Втори инцидент със самолет, излетял от Барселона, в последните два дни предизвика паника. Полет на авиокомпания Vueling, пътуващ към Мюнхен, кацна принудително обратно на летище "Ел Прат", след като пилотът усетил миризма на изгоряло. Машината Еърбъс A320 - същият модел, който преди дни се разби в Алпите, излетял от каталунската столица в 6 часа местно време, но няколко минути по-късно отново се приземил. В самолета имало 137 пътници. Летище "Ел Прат" е същото, от което излетя и полетът за Дюселдорф, който се разби в Алпите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай